НАСТУП ГРУПЕ УНА САГА СЕРБИКА ОСТАВИО НОВОСАЂАНЕ БЕЗ ДАХА

У Тржном центру „БИГ” у недељу 27. маја 2018. организован је прелеп бесплатан концерт плесне трупе „Уна сага сербица” из Београда. У климатизованом холу тржног центра биле су постављене столице, наступ је почео на време, нико није држао уводне говоре а између плесних тачака није било празног хода, штавише, чак је и пресвлачење било брзо, просто да се не поверује. И ово је дефинитивно формула коју би многи требало да усвоје када нешто желе да прикажу публици уместо да разводњавају сами своју енергију.

Млади чланови ансамбла су нас опчинили својим стилизованим костимима са елементима народних ношњи, елементима шуме, дрвећа и животиња, ваздуха и воде. Било је ту удварања и растављања, емоција, енергије – а сама игра је просто остављала без даха. Све заједно је деловало архаично, као да потиче из првобитне људске заједнице, и као да је старије и од самог фолклора, просто су кренули од саме суштине људске потребе за покретом.

 

Било је ту фолклорних корака, мађарског степовања, обредних и магијских ритуала, шпанских и балетских фигура, и све то убрзано и динамично. Чули смо варијације на мелодије „македонско девојче”, „данче”, „жуте дуње”, коло „стара планина”, „калај коло” и наравно фамозну „врањанску свиту”, као и разне друге балканске мелодије непредвидљивих ритмова.

Публику су чинили тинејџери и родитељи са децом, а по реакцијама најмлађих, остаје нада да су неки од њих пожелели да буду овакви плесачи. Трупа „Уна сага сербица” је успешно спојила модерно и традиционално и са поносом имају шта да покажу публици широм света. Срећном им било!

За све оне који  нису осетили лепоту плеса ове групе, можете га погледати у наставку.

 

За vojvodjanske.rs фотографије и текст : Весна Раонић