НАВОДЊАВАЊЕ БЕЗ ЂУБРЕЊА ЈЕ ВЕОМА ПОГУБНО

Пошто се само око три одсто српских ораница налази под системима за наводњавање, држава је одлучила да то почне да мења новцем из Абу Даби фонда. Према плану би требало да буде изграђено 14 иригационих система, од којих ће 11 бити у Војводини. Међутим, стручњаци за област пољопривреде упозоравају да ће наводњавање без стајњака плодну земљу само упропастити.

Поједина истраживања су показала да на нашим њивама има мање од три одсто хумуса, што драстично утиче на њену плодност. Члан Одбора за село САНУ Бранислав Гулан упозорава да ћемо без ђубрења у Војводини имати “пустињу”, а не плодну црницу.

У Министарству пољопривреде наводе да су до сада завршени двонаменски системи Међа, Итебеј и Јанков мост 1 и 2. Како кажу, готов је и двонаменски систем Речеј, црпна станица Калоча. Према плану би до краја године требало да буду готове још три црпне станице и четири подсистема.

У ресорном министарству истичу да ће новим системима за наводњавање бити обухваћено више од 30.000 ха, подсећајући на то да Србија има одобрен буџет од 100 милиона долара, из кредитне линије коју је наша земља узела пре две и по године. На територији Војводине директно ће се наводњавати око 23.000 хектара, а у Мачви, која ће по пројекту бити готова 2019. године, још 11.000 хектара.

Представници Министарства пољопривреде подсећају на то да је суша из 2003. нанела штету од милијарду долара. Према подацима РХМЗ-а, 2012. године штета је била чак две милијарде долара.

Стручњаци сматрају да би се улагање у системе за наводњавање вишеструко вратило, кроз само једну до две сушне године. С друге стране, Гулан упозорава на то да ако не средимо проблем са вештачким ђубривом, приноси ће нам бити све мањи.

Бугарски: земљиште катастрофално испошћено

Да је то постао горући проблем у нашој земљи, сматра и Сања Бугарски, председник Асоцијације произвођача млека Војводине. Она каже да без стајњака не могу да постоје системи за наводњавање, јер је све то “смешно и неозбиљно”, као и сам сточни фонд.

Бугарски напомиње да то није ни приближно ономе што Србија може да приушти. Она тврди да је сточарство апсолутно запостављено у односу на друге гране пољопривреде, а нарочито се односи на узгој крупне стоке, почевши од неадекватних субвенција.

Она додаје да је земљиште катастрофално испошћено, а немамо ни ветрозаштитне појасеве, па хумус “лети” на све стране. Обоје саговорника су сагласни са констатацијом да су без стајњака системи за наводњавање чиста експлоатација земљишта.

Извор : Aгроклуб