НЕЗАБОРАВНО ДРУЖЕЊЕ У ТУРСКОЈ У ОКВИРУ EРАЗМУС+ ПРОЈЕКТА „ИСТОРИЈА ПОЧИЊЕ“

Ученици наше школе су, заједно са вршњацима из још пет европских земаља, протекле недеље учествовали у осмодневном Call for Partners Erasmus+ KA1 – Youth Mobility (Exchange) пројекту личног развоја. Овај занимљив пројекат реализован је у периоду од 19. до 27.01.2019. под називом Историја почиње. Домаћин свих учесника била је Турска, а активности су се највећим делом одвијале у граду Акчају.

Ученици средњих школа из шест земаља Европе и Азије прошли су кроз многобројне активности у овом програму и тако добили прилику да представе себе, своју школу, свој град и земљу. Учесници су допутовали из неколико земаља: Пoљске, Турске, Бугарске, Румуније, Италије и Србије, а домаћин је била средња школа İstanbulluoğlu Social Sciences High School из града Баликесир.

Нашу школу су представљали ученици: Дајана Лаловић, Анастасија Хромиш, Ивана Буквић и Балша Бечић, које је на програму пратила менторка, професорка Мира Бјекић. Током Интернационалне вечери, земље учеснице најпре су представиле своја национална јела, обичаје и костиме, а затим је уследио и званични програм. У року од осам дана спроведен је низ активности, укључујући производњу костима и торњева од рециклираних материјала; приповиједање кроз глуму , покрет и интернет; практичне задатке за куповину, упознавање са културним и историјским знамењем Акчаја кроз индивидуалне задатке за сваки тим.

Током посете ученици и њихови ментори су учествовали на формалним састанцима са координатором националног координатора за образованје, гувернером округа и градоначелником града Баликесира. Врбаски гимназијалци са пута су се вратили пуни позитивних утисака, богатији пријатељствима и новим животним искуствима. Према њиховим речима, овај програм је једно од највећих животних искустава и зато с нестрпљењем очекују наредни сусрет са својим вршњацима.

Извор: Општина Врбас