NOVA ŠANSA ZA POVRTLARE

Predstavnici kompanije “Carl Kühne” obaveštavaju svoje stare kooperante da je došlo do povećanja otkupne cene kornišona, stoga su zainteresovani i za širenje kruga proizvođača kooperanata. 

“Carl Kühne” je Nemačka kompanija sa tradicijom skoro 300 godina, na teritoriju Srbije su došli u aprilu 2017 godine. Trenutno im je prioritet uzgoj kornišona u čemu je” Carl Kühne” tržišni lider u Nemačkoj gde se godišnje prerade velike količine. U Sremskoj Mitrovici se nalazi objekat sa kancelarijama, hladnjačama i mašinama za sortiranje kornišona. U potrazi su za poljoprivrednim proizvodjačima – vertikalna proizvodnja kornišona (špalir tip), na površini od 5-10 ari, gde jedna porodica može samostalno da obrađuje.

Ove godine će ta nemačka kompanija sa tradicijom dužom od 300 godina, kilogram kornišona prve klase, od tri do šest centimetara, plaćati 97,2 dinara. Za drugu klasu, u kojoj su kornišoni od 6-9 cm, cena je 43,2, a za treću, koja podrazumeva dužinu krastavčića od 9-12 cm, cena je 14,04 dinara.

 Izvor: ozon.rs