ПАРК ПРИЈАТЕЉСТВА “НАРВИК”, НОВИ СИМБОЛ ПОБРАТИМСКИХ ВЕЗА

Део трга код споменика интерницима, рад академског вајара Слободана Којића, данас је проглашен парком пријатељства и назван именом побратимског града из Норвешке. Парк “Нарвик” нови је симбол пријатељства нашег и норвешког града. У пратњи домаћина и делегације АП Војводине, посетили су га и венце на споменик интерницима положили и чланови делегације Нарвика и регије Нордланд. Градоначелник Кикинде, Павле Марков, подсетио је да је претпрошле године потписана нова Декларација о пријатељству између два братска града:

– Тада смо и рекли да ћемо везе одржавати на један нових начин. Овај парк пријатељства потврда је тога. Будућим генерацијама остављамо да негују нераскидиво пријатељство наших народа и два града- рекао је Марков. Претходно су одборници на свечаној седници градског парламента усвојили Декларацију пријатељства између Нарвика и Кикинде и подржали одлуку о проглашењу парку пријатељства “Нарвик” . Одржан је и билатерални састанак представника Града Кикинде и норвешке делегације:

– Наше пријатељство је започето као трачак наде током Другог светског рата, када је 44 наших суграђана интернирано у радни логор Бејфјорд код Нарвика. Прва Декларација о прјатељству потписана је 6.октобра 1965. године, на Дан ослобођења Кикинде у Другом светском рату. Био је то почетак пријатељства и успешне сарадње са Нарвиком у многим областима, пре свега, у образовању и култури. Верујем да ћемо у година које долазе продубити нашу сарадњу- рекао је Марков. Председница регије Нордланд, Соња Стин, навела је да су Норвежани и раније долазили у Кикинду, и додала да се залаже за даље јачање веза између два побратимска града, али и Војводине и Норланда:

– Велика је част за нас да овај парк носи име Нарвика. Највише се радујемо сарадњи наших младих људи. Они су ти који ће продубити пријатељство – подвукла је она док је Мона Нилсен, председница владајуће посланичке групе у Скупштини града Нарвика и чланица ГВ, захвалила домаћина што су се одлучили да их изненаде парком пријатељства “Нарвик”. Дамир Зобеница, потпредседник Скупштине АП Војводине, поручио је да сарадњу између побратимских градова и два региона, која се базира на култури и размени младих људи, треба интензивирати и проширити и на привредну сарадњу:

– Не видим разлога да у наредном периоду не ојачамо сарадњу између Нордланда и Војводине – оценио је Зобеница.

Извор: Град Кикинда