ОБЕЛЕЖЕН НАЦИОНАЛНИ ПРАЗНИК РУСИНА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

У сали Дома културе у Руском Крстуру свечаном академијом обележен је Национални празник Русина у Републици Србији. Академија је почела интонирањем химне Републике Србије и свечане песме Русина у Србији, „Браћа Русини“, након чега су се присутнима обратили председник општине Кула, Дамјан Миљанић и председник Националног савета русинске националне мањине, Јоаким Рац. У оквиру програма представили су се хорске и рецитаторске групе Дома културе у Руском Крстуру. Говорећи о самом деловању русинске заједнице на територији општине Кула, председник општине, Дамјан Миљанић, истакао је да је то заједница која својим радом, трудом и толеранцијом доказује да је oпштина Кула прави пример међуетничке сарадње:

„Изузетно ми је задовољство било да присуствујем, јер општина Кула, на крају крајева и Војводина и Србија, са великим бројем националних заједница, доказују да су разумевање и толеранција њена главна обележја. Једно велико задовољство је обележавање Светског дана Русина и, иако је централна прослава у Куцури и Врбасу, некако ова прослава има посебну димензију и посебну ноту. Није само број становника значајан када је у питању русинска заједница, већ су у питању ту и црква и основна школа и гимназија на русинском језику и, на крају крајева, и Национални савет. Иначе ми је пријатно да боравим у Руском Крстуру, али нарочито задовољство је бити овде и присуствовати једној оваквој манифестацији“.

Председник Националног савета русинске националне мањине, Јоаким Рац, изразио је своје задовољство сарадњом са органима локалне самоуправе и нагласио је да припадници русинске заједнице увек имају пуну подршку општине Кула на пољу своје делатности и изражавања:

„Ја сам веома задовољан, зато што локална самоуправа има слуха за наше молбе и ми имамо веома добру сарадњу. Да напоменем, ми смо прошле године имали посао на мењању прозора у Дому културе и та инвестиција је вредела око два милиона динара. Пред крај ове године увели смо гас и Дом културе се греје заједно са предшколском установом, тако да су то велики подстицаји. И ове године у буџету општине су опредељена средства и за реконструкцију Дома културе, а овај Дом културе, према речима представника локалне самоуправе, има најоптималније услове за рад“.

Након свечаног програма, организовано је дружење уз музичку пратњу оркестра „Јулијан Рамач Чамо“. Подсећања ради, Национални празник Русина, установљен је у знак сећања на почетак насељавања Русина на територију данашње Војводине, далеке 1751.године. Русинска национална заједница у Србији први пут је овај датум свечано обележила 2008.године. Организатори свечаности у Руском Крстуру су: Национални савет русинске националне мањине, Дом културе Руски Крстур и Удружење Пакт Рутенорум.

Извор: Општина Кула