ОБРАЗОВНИ СИСТЕМ У ПРЕВЕНЦИЈИ И СМАЊИВАЊУ РИЗИКА ОД ПРИРОДНИХ НЕПОГОДА

Данас је у Свечаној сали Жупаније,  уз подршку града Сомбора, одржан тренинг за учитеље и учитељице, у циљу едукације деце и подизања свести о неопходности припреме и превенције за ванредне догађаје под називом  „Образовни систем у превенцији и смањивању ризика од природних непогода“.

Хуманитарна организација Каритас у сарадњи са МУП РС – Сектором за ванредне ситуације и Канцеларијом за јавна улагања Владе Републике Србије, реализује пројекат Смањивање ризика од природних катастрофа, у оквиру којег се спроводи активност едукације деце у основним школама. Осим едукације деце, организовани су и тренинзи за учитеље током којих су упознати са најбитнијим појмовима о природним катастрофама, системом заштите и спасавања, мерама и активностима које се предузимају у ситуацијама да се нека од природних катастрофа деси док су ђаци још у школи, начинима и методама рада са децом на тему природних катастрофа. По завршетку тренинга, основним школама дистрибуираће се  едукативни материјал, за све ученике првог и другог разреда, који могу да користе у даљем току наставе у оквиру различитих предмета.

Едукативни материјал је осмишљен за ђаке од првог до четвртог разреда и чине га четири бојанке и две сликовнице. Бојанке о поплавама, пожарима, земљотресима и олујама кроз бојење, игру, решавање тестова и лаких задатака, ђаке учи о мерама и активностима самозаштите, наведеним природним катастрофама, као и активностима заштите животне средине. Сликовнице о пожарима и поплавама су прилагођене и деци са сметњама у развоју, и кроз илустрацију ђацима дочаравају опасности поплава и пожара, као и активности које смеју и треба да предузму да би се заштитили у случају да се нађу у ризичној ситуацији.

Учеснике данашњег тренинга поздравио је у име Града Сомбора, Немања Сарач члан градског  већа задужен за област културе и образовања захваливши се организаторима који на овај начин пружају подршку нашим школама и нашим најмлађим суграђанима:

„Ова тема је свакако веома актуелна. Све је више временских и других непогода свуда око нас, које ће нас надамо се заобилазити. Али, нећемо се само надати него и радити на томе да се умањи ризик. Надам се да ће и овај данашњи тренинг бити успешан за вас и да ћете након њега моћи децу пуно тога научити како би били безбеднији“ истакао је Немања Сарач отварајући данашњи тренинг.

Извор: Град Сомбор