ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА – СТРАТЕШКО ПЛАНИРАЊЕ У КУЛТУРНИМ УСТАНОВАМА

Конференција под називом “Стратешко планирање у културним установама“ одржана је у Великој сали Скупштине Града Новог Сада, у организацији Градске управе за културу, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Фондације “Нови Сад 2021- Европска престоница културе“.

Конференција је реализована у складу са Стратегијом културног развоја Града Новог Сада за период 2016-2026. године и првим двогодишњим Акционим планом, а у оквиру активности пројекта “Нови Сад 2021 – ЕПК“. Догађај је окупио представнике градских, покрајинских и републичких културних установа са седиштем у Новом Саду и Војводини, делегате завода за националне мањине, културне делатнике и представнике уметничке сцене, а у уводном делу присутнима су се обратили ресорни члан Градског већа Далибор Рожић, Покрајинска секретарка Драгана Милошевић и директор Фондације Немања Миленковић.

Рожић је том приликом напоменуо да је Стратегија усвојена пре нешто више од две године, да је од тада учињено много на њеној реализацији, и истакао да је веома важно да сви актери културе функционишу у што бољој координацији.

– Након усвајања Стратегије, кандидовали смо се и освојили титулу ЕПК, основали две нове установе културе, и то Културни центар у Руменки и Новосадски дечји културни центар. Такође формирали смо “Фондацију 2021“, потом Форум за културу, радно тело за бољу комуникацију Градске управе и свих актера, а увели смо новине и у пројектном финансирању. Када је реч о инфраструктурним процесима у току је изградња прве концертне дворане, реализација пројекта Омладински креативни полис, отварамо нове културне станице, урбане џепове културе, а предузима се и озбиљна ревитализација подграђа Петроварадинске тврђаве – нагласио је Рожић.

Према оцени Покрајинске секретарке Драгане Милошевић ова Конференција има историјски значај јер су се први пут окупиле градске и покрајинске установе са заједничким циљем да направе петогодишње планове развоја у складу са европским стандардима.

Немања Миленковић рекао је да Конференција представља јединствен случај да се установе културе у тој мери укључе у пројекат ЕПК, и појаснио да није реч о пројекту Фондације која је заправо мост повезивања свих актера културе како би се као Град у том смислу најбоље представили. Он је истакао да су по традицији установе културе мање флексибилне и динамичне од НВО сектора, па да је и ово начин да се модернизују и прилагоде европским стандардима, јер ће то имати далекосежне повољне ефекте за културу уопште.