ОДРЖАНО СРПСКО-РУСКО ВЕЧЕ ПОД НАЗИВОМ „БРАТСТВО ЗА ВЕЧНОСТ“

У недељу, 28. октобра 2018. године, у Галерији библиотеке, у организацији Народне библиотеке „Стојан Трумић“ Тител и Културно-просветног центра „Вожд“ Мошорин, одржано је српско-руско вече под називом „Братство за вечност“.

Догађају су, између осталих, присуствовали и председник општине Тител, мр Драган Божић, председница Скупштине општине Тител, Весна Кнежевић, представник Амбасаде Руске Федерације, Александар Конањихин и представник Друштва Шајкаша српско-руског братства „Генерал Максим Зорић“, Синиша Бељин.

Горан Поповић, директор библиотеке, поздравио је присутне, одржао је кратак уводни говор и најавио говорнике. 

Први говорник био је Драган Колак, који је у опширном излагању насловљеном  „Сусрети са прошлошћу и садашњошћу“ говорио о односима Русије и Србије, који датирају још од 10. века и који су пре свега били верске и културолошке природе.

Након Драгана Колака, своје виђење српско-руских односа у неколико последњих векова изнео је професор историје, Жарко Панић. 

Занимљиво је било и излагање Алексеја А. Панчулидзева, потомка руских емиграната. Он је присутне поздравио на руском језику, а потом наставио излагање на српском језику. Себе је представио као представника треће генерације и рекао да његова сећања и приче свакако нису занимљиве онолико колико би, да је могуће, биле приче његове мајке и оца или бабе и деде и њихових савременика.  

Светозар Иконов је говорио о својим искуствима која је као туристички водич доживео у Русији, као и о љубави коју осећају Руси и Срби једни према другима.

Догађај се завршио песмом студенткиње српског језика и књижевности, Зорице Радић из Мошорина. 

Извор: Општина Тител