ОСАМ ВЕКОВА АУТОКЕФАЛНОСТИ СПЦ – МОШТИ СВЕТОГ АРСЕНИЈА СРЕМЦА И СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА „У ЗАХВАЛНОСТ СВЕТОМ САВИ“

Од 20. до 26. новембра у Храму силаска Светог духа на апостоле – Грчкој цркви у Руми, боравиће мошти Светог Арсенија Сремца, другог српског архиепископа, наследника Светог Саве. Дочек моштију организован је синоћ код Великог парка, а у оквиру обележавања великог јубилеја – осам векова аутокефалности Српске православне цркве. Мошти Светог Арсенија Сремца дочекало је свештенство Архијерејског намесништва румског, које обухвата 16 места, 14 на територији румске и два на територији иришке општине.

„Данас је прилика и могућност да у Руми дочекамо мошти Светог Арсенија Сремца, првог наследника Светог Саве, човека који је са простора овдашњег, где ми данас живимо и ево прилике да данас уз Божију помоћ поклонимо се његовим светим и чудотворни моштима, преко којих ми примамо благодати и силу Божију која се излива на све нас и обрадовани смо заиста што нас походи наследник Светог Саве, што имамо прилику да заједно са њим Бога умолимо за наступајуће дане и године и наступајуће векове да буду плодоносни и под покровитељством и чувањем наше свете и апостолски цркве“, рекао је архијерејски намесник румски Сретен Лазаревић.

До 26. новембра Српска православна црква ће низом свечаности и служби обележити овај велики јубилеј, а централна манифестација је Свечана академија „У захвалност Светом Сави“, која ће се одржати у суботу, 23. новембра у 19.00 часова, у Културном центру у Руми.

Свечана академија биће емитована у директном видео преносу захваљујући „Ворки тиму“ из Руме.  На Свечаној академији беседиће Преосвећени Епископ сремски г. Василије и архијерејски намесник и парох румски протопрезвитер Сретен М. Лазаревић.

Линк за пренос уживо Академије у Руми, у суботу 23. новембра – линк.

У уторак, 26. новембра на празник Светог Јована Златоустог у 16 часова служиће се молебни канон, када ће бити и уприличен испраћај моштију Светог Арсенија Сремца, који је према предању рођен на територији данашњег Сланкамена.
Извор: Општина Рума