OТВОРЕН 27. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН УРБАНИЗМА

У Културном центру „Брана Црнчевић“ у Руми је данас отворен 27. Међународни салон урбанизма. Традиционална годишња манифестација Удружења урбаниста Србије и ове године је на једном месту јавности презентовала најзначајнија, актуелна остварења у области просторног и урбанистичког планирања, урбанистичког пројектовања и реализације.

Александар Јефтић, председник Удружења урбаниста Србије, напоменуо је да је регион Срема један од ретких у Србији који није погасио своје јавне урбанистичке институције, те да су управо колеге из тих јавних урбанистичких предузећа заслужне и за један интензивнији развој овог простора. Јефтић је рекао да је Салон у Руми наишао на одличан одзив институција, како оних које су учествовале сваке године, тако и неких које су се поново појавиле после неколико година.

„У редовној продукцији имамо 132 рада и 30 студентских радова. Нисмо очекивали оволики број радова и заиста сам задовољан квалитетом и бројем радова. Поред награда које се додељују у свим категоријама, којих има 13, велику награду Салона ове године носе две институције: Јавно предузеће „Урбанизам и завод за урбанизам“ из Новог Сада и Институт за архитектуру и урбанизам из Србије. Због квалитета великог броја радова, проблематике простора које обрађују ти планови, обе институције заслужују велику награду“, рекао је Јефтић.

Руми је припала велика част да организује овогодишњи Салон, сматра директорица ЈУП „План“ Рума Милка Павловић и додаје да су урбанисти прва карика у ланцу будућих инвестиција, у развоју градова, али и заштите животне средине.

„Ми смо основа од које се креће и касније врши надоградња. Припала нам је велика част да организујемо ову манифестацију која је веома значајна за наш град, окружење и за нас као урбанисте јер се кроз размену искустава може доћи до још бољих резултата“, рекла је Милка Павловић.

Значај добро урађене планске документације апострофирао је и покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић.

„Ако желите да имате добар развој инфраструктуре, добар развој привреде, добар развој државе уопште, све почиње са добром планском документацијом. Зато је ово место на коме струка треба да се оствари и због тога су овакви салони веома значајни“, рекао је Галић.

Председник Скупштине Општине Рума Стеван Ковачевић подсетио је да је управо наш град чедо урбаниста.

„Рума има богату урбанистичку традицију, заправо је настала као чедо урбаниста, с обзиром да је њен оснивач управо када је формирао Руму дао налог да урбанисти из Европе буду ти који ће трасирати њене правце развоја у наредном периоду. Без поштовања урбанистичких начела нема одрживог развоја. Сведоци смо да Рума има интезиван економски развој последњих година, али одрживост тог развоја можемо да остваримо само поштујући начела урбанистичког планирања“, поручио је Ковачевић.

Све изложене радове Румљани ће моћи да погледају у Културном центру Брана Црнчевић“ до 13. новембра, а затим ће поставка обићи у друге градове у Србији.

Извор : Општина Рума