ОТВОРЕН МЕЂУНAРОДНИ И РЕГИОНАЛНИ „СУБОТИЧКИ САЈАМ 2019“

У Суботици је данас почео тринаести Међународни и регионални „Суботички сајам” на коме ће се до суботе 1. јуна, на око 1.800 квадратних метара изложбеног простора у и око суботичке Хале спортова, на 33 штанда, представити 190 излагача из Италије, Словеније, Мађарске, Хрватске, Републике Српске, Црне Горе, Чешке и Србије. Партнер Сајма је Италија. Манифестацију је свечано отворио градоначелник Суботице Богдан Лабан.

Градоначелник је изразио задовољства што година у којој Италија и Србија обележавају 140 година дипломатских односа и 10 година стратешког партнерства протиче и у знаку добрих односа између града Суботице и амбасаде Италије, отварања нових погона италијанских инвеститора, интензивирања привредне сарадње са компанијама из те земље које послују у нашем граду и ширења културних веза са Италијанским културним центром.

Он је рекао да је партнер овогодишњег сајма Република Италија, са својим дипломатским, привредним и културним институцијама и компанијама, и да је водећа тема Сајма утицај ИТ сектора и дигитализације на развој привреде и сарадња образовања и привреде, јер је, како је навео, суботичка локална самоуправа на време препознала важност повезивања информационих технологија са осталим привредним гранама, предности дуалног образовања и значај партнерства између образовних институција и привреде.

– На територији града Суботице и општина Бачка Топола, Мали Иђош, Сента, Ада и Кањижа, послује 86 привредних друштава и 156 предузетника чија је претежна делатност рачунарско програмирање и пружање консултантских услуга у области информационо комуникационих технологија. Током протеклих неколико година, број активних привредних субјеката и број запослених у овим делатностима у константном је порасту, као и пословни приходи и стране директне инвестиције – истакао је Богдан Лабан.

Када је реч о дуалном образовању, подсетио је, да је град Суботица један од пионира дуалног образовања у Републици Србији, да се од школске 2016/2017. године дуално образовање спроводи у три суботичке средње школе: Економској школи ‘Боса Милићевић’, Политехничкој школи и Техничкој школи ‘Иван Сарић’ и да ће се од школске 2019/2020. године спроводити и у Хемијско-технолошкој школи.

– Град Суботица, такође, у циљу несметаног функционисања локалне заједнице води рачуна да подстиче упис ученика на дефицитарне образовне профиле, стимулише ученике првих разреда средњих школа трогодишње струке, додељујући 30 стипендија ученицима који  похађају наставу кроз дуално образовање – нагласио је градоначелник Лабан, и додао да ће, у оквиру програма Сајма, бити одржани и пословни форум, Б2Б разговори и више трибина, предавања и презентација иностраних и домаћих компанија.

Током церемноије свечаног отварања присутнима су се обратили и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић, економски аташе амбасаде Републике Италије у Београду, Фабрицио Косими, и директор Сектора за за регионалне привредне коморе при ПКС Београд, Милош Јелић.

Ђоковић је истакао да је Суботица локомотива привредног развоја целе Војводине и нагласио да је посебно поносан на пројекат изградње аква парка на Палићу, који треба да буде катализатор даљих инвестиција и развоја Палића као туристичке дестинације.

– Инвестиције италијанских компанија су на другом месту у Војводини, са 9,7 одсто учешћа у директним инвестицијама, а до сада је инвестирано више од 842 милиона евра, пре свега у агро индустрију, сектор оплемењивања али и финасијски сектор у Војводини – рекао је Иван Ђоковић.

Фабрицио Косими је нагласио да је Италија веома значајан партнер за Србију.

– Велики број италијанских предузећа налази се у Србији, Војводини, док у Суботици послује њих десетак и надамо се да ће их бити још. Очекујемо да ће се наша сарадња убудуће интензивно развијати – казао је Косими.

Милош Јелић је рекао да је у прошлој години било 19 оваквих сајмова, а да ће их ове године бити 20.

– Прошле године, 298 фирми из Србије нашло се на међународним сајмовима, где је склопљено више од 7.000 контаката, а договорени нови послови чија је вредност више од 45 милиона евра – навео је Јелић.

„Суботички сајам 2019” ће 30. и 31. маја бити отворен од 10.00 до 19.00 часова, док ће у суботу, 1. јуна, на дан затварања, бити отворен до 14.00 часова. Улаз за све посетиоце је бесплатан.

Извор: Град Суботица