ПОЧЕО ПРАЗНИК ПОЗОРИШНЕ УМЕТНОСТИ У ЗРЕЊАНИНУ

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић отворила је синоћ у Народном позоришту „Тоша Јовановић“ у Зрењанину 68. Фестивал професионалних позоришта Војводине који ће, под слоганом „“Глумци су се вратили, публико“, трајати до 29. априла.

Важност овог фестивала, истакла је Милошевићева, потврђује већ само његово трајање „јер када нешто успева да траје и претраје 68 и добрих, али и мање добрих година, значи да је важно, да је чврсто утемељено и да у континуитету одржава оно што је најважније – висок уметнички ниво позоришта и представа које се на њему окупљају и, наравно, такмиче за реномирана признања“.

Нагласивши да није ни чудно што управо Војводина има један овакав фестивал, она је подсетила да је баш у њој основан најстарији професионални театар у српском народу – Српско народно позориште – и подсетила да се њена укупна позоришна традиција мери деценијама и вековима.

„То не важи само за Нови Сад, него и за Вршац, Панчево, Зрењанин, Суботицу, Сомбор… И није реч о макар каквој традицији, већ о традицији великих драмских писаца, сјајних глумаца, незаборавних представа“, додала је Милошевићева.

Баш због тога, према њеним речима, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама на чијем је челу, али и цела Покрајинска влада, као једну од својих најважнијих обавеза доживљавају подршку управо неговању и чувању те традиције, а као посебну боју зрењанинске позоришне смотре она је издвојила то што су, поред представа за одрасле, заступљене и представе за децу, и „што ће се театарска чаролија која ће, наредних дана, сигурно разиграти овај прелепи град, чути на више језика“.

„Све је то Војводина коју заједно волимо и желимо да учинимо бољом, складнијом и срећнијом“ додала је Милошевићева, пожелевши глумцима да буду надахнути и разиграни, публици да ужива у представама које следе и да не штеде дланове, а оним који ће , на крају, понети награде ове театарске смотре, да на њих буду поносни.

Учеснике фестивала поздравио је и градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, а пре почетка фестивала, у фоајеу Народног позоришта „Тоша Јовановић“, отворена је изложба „Позоришни светлописи“ коју је припремила Ивана Кочи из Позоришног музеја Војводине.

Извор: ПС за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама