ПОЧИЊУ СВИЊОКОЉИ ОБАВЕЗНО КОНТРОЛИСАТИ МЕСО НА ТРИХИНЕЛОЗУ

ПРЕПОРУКА ветеринара домаћинима, који кољу свиње за сопствене потребе, је да обавезно донесу узорак меса у неку од ветеринарских станица, амбуланти, или инстутут, да се изврши преглед на трихинелозу.

У лабораторијама Ветеринарског специјалистичког института за Шумадију и Поморавље у Јагодини утврђени су узрочници трихинелозе у месу три дивље свиње одстрељене на подручју ловачких удружења у Деспотовцу и Свилајнцу, изјавио је дирекор института др Зоран Рашић.

 – Месо одстрељених свиња није доспело у промет и нисмо имали појаве те болести код људу – рекао је Рашић.

Он је додао да, то што су дивље свиње одстрељене на подручју Деспотовца и Свилајнца, не значе да и ту обитавају, јер је радијус кретања дивљих свиња веома велик, па су могле доћи и са других подручја.

У лабораторијама овог института је ове године прегледано око 1.000 узорака на присуство ларве трихинелозе.

Овај стручњак, микробиолог, је истако да је “преглед меса на присуство трихинелозе обавезан код свињског меса и он се без изузетка редовна ради у индустрији меса, али, оно што је важно, људи који кољу свиње за потребе својих домаћинстава, такође имају обавезу да то раде, међутим то не раде увек што предствља веома велики ризик за здравље људи”.

Ради се о хроничној болести, на свињи се не примећује да је болесна, нормално се понаша, једе, напредује, када се закоље нема никаквих видљивих знакова болести.

– Инкубација код људи траје од осам до 30 дана, а симптоми су болови и грчеви у мишићима, отичу очни капци, повишена температура, повраћање и нажалост болест може имат фаталан исход – рекао је Рашић.

Од једне трихинелозне свиње, од око 100 килограма, може се инфицирати 200 људи, па и више ако је број ларви трихинеле у граму меса велики. У једном граму меса може да се нађе 500 до 1.000 ларви, а човек се зарази и теже оболи само са једним парчетом меса или кобасице, што је већи број унетих ларви клиничка слика је тежа.

– Да би се све то избегло, препоручујем људима који кољу свиње за сопствене потребе, да обавезно донесу узорак меса у неку од ветеринарских станица, амбуланти, или инстутут, да се изврши преглед на трихинелозу – рекао је Рашић.

 

Извор: Tanjug