ПРЕДАВАЊЕ О СЛИКАРУ И ФОТОГРАФУ ЈОЖЕФУ ПЕХАНУ

Предавање о сликару и фотографу Јожефу Пехану биће одржано у понедељак, 11. јуна у 18 часова у Салону Народног музеја Зрењанин као пратећи програм изложбе „Јожеф Пехан – уметник на прекретници векова – дела из фонда Градског музеја у Врбасу и колекције Мандић“, која је публици доступна до 16. јуна.

На предавању ће говорити уважени историчар уметности и ликовни критичар Бела Дуранци, који је своју професионалну каријеру посветио изучавању војвођанских уметника и допринео да се дело Јожефа Пехана позиционира у токове модерне војвођанске историје уметности.

Уз Белу Дуранција говориће и Ђезе Бордаш, прозаиста, новинар и критичар, и Ференц Немет, историчар културе и фотографије војвођанског простора, коаутори монографије о Јожефу Пехану (1875 – 1922) објављене на српском и мађарском језику 2008. године.

Циљ предавања посвећеног Пехану је да се зрењанинској публици и стручној јавности приближи лик и дело овог плодоносног уметника, и да се репозиционира његов значај унутар данашње историје уметности, као и да се укаже на битан допринос његовог ликовног и фотографског стваралаштва како у завичају, тако и у Европи.

Извор : Народни музеј Зрењанина