ПРЕДАВЕЊЕ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „СМАЊИВАЊЕ РИЗИКА ОД ПРИРОДНИХ КАТАСТРОФА“

У оквиру реализације пројекта „Смањивање ризика од природних катастрофа“, који се спроводи у сарадњи са Сектором за ванредне ситуације и Канцеларијом за јавна улагања Владе Србије, представници Хуманитарне/непрофитне организације Каритас Србије одржали су данас у Врбасу едукативно предавање за поверенике и заменике повереника за област безбедности у јавним предузећима, органима локалне самоуправе и грађанским организацијама.

„Упознали смо одговорне људе са обавезама и задацима у ванредним ситуацијама, које доноси нови Закон о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама. Од сада свака општина, свака месна заједница или јавно предузеће мора да има по једног повереника и заменика повереника за област безбедности, са јасно дефинисаним обавезама и задацима у случају елементарних непогода, према усвојеним правилницима. Овај пројекат финансира Каритас, траје од 2015. године, и циљ нам је посетити и са новим одредбама и обавезама упознати што већи број локалних самоуправа, јавних предузећа и установа“, рекла је Драгана Остојић, стручни сарадник Каритаса, која је водила едукацију.

Госте из Каритаса и учеснике предавања поздравио је Милан Глушац, заменик председника општине Врбас, који је истакао да сарадња локалне самоуправе и познате хуманитарне организације траје већ годинама. „Ово је пример одличне сарадње између јавног и цивилног сектора и едукација којој смо имали прилику да присуствујемо, само је нови корак у учвршћивању односа општине Врбас и Каритаса. У претходном периоду из заједничке иницијативе израсла је Каритасова значајна подршка нашој Општој болници, у времену пандемије COVID 19, када је донирана опрема вредна 30.000 евра за борбу против коронавируса. Овим предавањем желимо да обучимо наше људе да се правилно поступају у тешким тренуцима и ванредним ситуацијама, и нова знања биће нам важна и за председавање Одбором за ванредне ситуације и заштиту животне средине у оквиру Сталне конгеренције градова и општина, који тренутно води општина Врбас“, рекао је Глушац.     

Извор: Општина Врбас