PRIMARNI CILJ NASTUPA TUNISA JE ŠIRENJE SARADNJE SA SRBIJOM

Tunis, Zemlja prijatelj 86. međunarodnog poljoprivrednog sajma, predstavlja se u Hali 1, gde je svoje proizvode izložilo 12 vodećih poljoprivredno-prehrambenih kompanija. Ovo je drugi nastup ove afričke zemlje na Sajmu, a primarni cilj je širenje saradnje sa Srbijom. 

– Došli smo kako bismo uspostavili saradnju s partnerima u Srbiji, ali i regionu – rekao je ambasador Tunisa Sejf Alah Redžeb. – Očekujemo da će do toga i doći, pre svega na B2B sastancima koji će biti odrđani na Sajmu.

Proizvodi vrhunskog kvaliteta – svetski poznate urme, maslinovo ulje, paradajz, malteze – agrum koji raste samo u Tunisu, prerađevine od mleka, mesa i ribe deo je onoga što se može videti na štandu ove zemlje. Tunis na svetsko trđžšte izvozi maslino ulje premijum kvaliteta, ali je ipak najznačajniji izvozni proizvod Tunisa – urma.

– U ovom delu Evrope predstavljamo našu ponudu u okviru prehrambene proizvodnje – objašnjava Sausen Jami\ Saoussen Jami sa štanda Tunisa. – U Srbiju izvozimo urme, maslinovo ulje, paradajz i salatu, ali imamo nameru da na tržištu Srbije i regiona bude više proizvoda iz naše zemlje.

Uz urme, kao neprikosnoveno blago ove zemlje, je i specifična vrsta agruma malteze/maltaise. Nalik je naranži i bogat vitaminima, a za sada se izvozi samo u Francusku. Važna povrtarska izvozna kultura je paradajz, koji se uzgaja na poseban način – zaliva se termalnom vodom, što mu daje oseban ukus, a zahvaljujući sastavu ima višestruki efekat po zdravlje ljudi.

– Paradajz izvozimo u Španiji i Italiju, a cilj nam je i da se uspostavi saradnj s partnerima u Srbiji – kažu predsatavnici kompanije GIL.

Predstavncii Zemlje prijatelja uputili su Srbiji poziv da posete poljoprivredni sajm u Tunisu – SIAT. Naime, jedan od najvećih problema izvoza s kojim se Tunis suočava je logistika pri transportu proizvoda, pa se nadaju da bi se, uz pomoć ovdašnjih partnera, to moglo rešiti.

Izvor: Sajam.net