PROGRAM KULTURNOG CENTRA ZRENJANINA

PONEDELJAK, 18. MART

BAROKNA SALA GRADSKE KUĆE

PROMOTIVNI KONCERT

HORSKOG FESTIVALA “SLOBODAN BURSAĆ”

„Boğaziçi Jazz Choir” iz Turske u Zrenjaninu

             U okviru svoje velike evropske turneje „Bridges of Roots”, u ponedeljak, 18. marta od 20 časova u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu će nastupiti „Boğaziçi Jazz Choir” iz Turske. Hor će u okviru ove turneje, u svojoj obnovljenoj postavci, nastupiti u 8 gradova, u 5 evropskih zemalja.

            „Boğaziçi Jazz Choir” je osnovao 2011. dirigent Masis Aram Gözbek, i poznat je kao pionirski poduhvat horske muzike u Turskoj. U horu peva 30 pevača koji izvode širok repertoar kompozicija od savremenih, do džez i tradicionalnih. Hor učestvuje na brojnim projektima u Turskoj i nastupa na značajnim događajima širom sveta. Uz brojne nagrade koje je osvojio, treba posebno izdvojiti prvo mesto u „Folklor” kategoriji i 13. mesto na ukupnom „INTERKULTUR” svetskom rangiranju 2012. godine, kao i to da je 2016. godine bio jedan od 10 horova koji su pozvani na prestižni „10. Evropski festival omladinskih horova, Bazel” u Švajcarskoj i prva i jedina grupa koja je tamo predstavljala Tursku.

                Dirigent hora, Masis Aram Gözbek (1987, Istambul) osnivač je i umetnički direktor i Boğaziçi omladinskog hora i MAGMA horova, kao i predavač na Konzervatorijumu Univerziteta Haliç. Osvojio je brojne nagrade (pored ostalih “The Most Successful Young Person of 19. TOYP – Ten Outstanding Young Persons”, Turska, 2013.; „Young Conductor Special Award”, Internacionalno horsko takmičenje „Prof. Georgi Dimitrov” 2014. i dr.). Pozvan je da bude član žirija na 66. „Evropskom Muzičkom festivalu za mlade” 2018. (Neerpelt, Belgija), a vodi i brojne radionice i seminare o horskoj muzici u nekoliko škola i udruženja u različitim gradovima Turske i u inostranstvu.

               Ovaj koncert će biti prvi od promotivnih koncerata koji najavljuju predstojeći šesti Horski Festival „Slobodan Bursać koji će se održati od 31. maja do 3. juna u Zrenjaninu. Organizatori koncerta su KulturKick Creative Productions i Kulturni centar Zrenjanina. 

 

Ulaz je slobodan.

 

UTORAK, 19. MART

PROMOCIJA KNIGE

“OD MLETAKA DO BANATA

 – Tragom Frančeska Griselinija”

U utorak, 19. marta u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina u 19 časova biće održana promocija knjige “Od Mletaka do Banata – Tragom Frančeska Griselinija”.  O knjizi će govoriti priređivač i prevodilac dr Filip Krčmar.

 

PETAK, 22. MART

IZLOŽBA “PLES POD ZVEZDAMA”

JASMINE ILIĆ

  • Postavka je otvorena od 22. marta do 4. aprila 2019.

Izložba likovne umetnice Jasmine Ilić “Ples pod zvezdama” biće otvorena u petak, 22. marta u  19 časova u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina.

Publici se predstavlja serijal radova koji objedinjuje autorkina lična interesovanja za drevnim učenjem metafizike po kojem je sve nastalo od iste materije bez obzira da li se nalazi oko nas, u nama ili u svemiru. U rapsodiji boja dubokog svemira pred našim očima “plešu zvezde” na isti način kao što i ljudi plešu sledeći iste pokrete, iste zakone i oblike. Autorka, dalje, navodi da naše misli imaju oblik “svemirskih maglina”, naša tela se ugibaju poput erupcije gasova a naše ćelije “vibriraju kao zvezde”. Prvi rad u okviru ove izložbene celine, nastao pod ovim imenom je urađen u tehnici rukom rađenog papira na organdinu 2015. i čine ga minijature koje su iste godine i nagrađene na izložbi minijatura Majdnarta. Devetnaest slika malog formata je urađeno u tehnici uljanog pastela a nastali su početkom jeseni 2018. godine i  nosioci su likovne ideje koju umetnica i dalje razvija. Jasmina Ilić planira radove u uljanoj tehnici velikog formata kao i likovne projekcije koje su nastale u interakciji Hablovih fotografija (svemirskog teleskopa) i njenih radova.

O autorki:

Jasmina Ilić je rođena 1965. u Jagodini. Prvu godinu studija slikarstva završila je 2000. godine na Likovnoj akademiji u Firenci u klasi prof. Bimbi Adriana. Iste godine prešla je u rim i nastavila studije na rimskoj Likovnoj akademiji u klasi prof. Itala Palumba Šelca. Od 2000. do 2003. radila je u eksperimentalnom timu prof. Laure Salvi u Laboratoriji papira pri Akademiji na istraživanju tehnika rukom rađenog papira i stvaranja arhive za buduće generacije studenata. Bila je stipendista Republike Italije. Diplomirala je slikarstvo 2003. godine kao najbolji student u klasi prof. Volo Andrea. Narednih godina, tokom svog umetničkog rada, uspešno je radila sa osobama sa posebnim potrebama, imala je dosta studijskih putovanja, istraživala je pravila kompozicije trougla i nastanku boje u progresiji logaritamske spirale, bavila se lavirintom strahova modernog čoveka…Autorka pripada italijanskoj slikarskoj školi sa karakterističnim ličnim sfumatom. Učestvovala je na izložbama u Srbiji, Švajcarskoj, Italiji, Rumuniji, Grčkoj, SAD, Velikoj Britaniji…… Dobitnica je nekoliko nagrada. Članica je ULUS-a i u statusu slobodnog umetnika. Živi i stvara na Liparu pored Jagodine.

SUBOTA, 23. MART

POZORIŠNA PREDSTAVA

“FRENKI I DŽONI”

Romantična komedija “Frenki i Džoni” u kojoj igraju Sloboda Mićalović i Igor Đorđević biće izvedena na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u subotu, 23. marta. Predstava je urađena je po tekstu Terensa Mek Nelija, rediteljka je Tea Puharić a dramaturg, Jelena Paligorić.

Predstava počinje u 20 časova a karte se prodaju po ceni od 700 i 800 dinara na buletarnici Kulturnog centra svakog radnog dana i subotom od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.

О predstavi:

“Frenki i Džoni je aktuelan i neophodan komad, jer se svi ponašamo kao da smo samim rođenjem toliko emotivno povređeni da bi do kraja života trebalo od nečeg da se branimo sopstvenim iluzijama iza svojih štitova nedodirljivosti, a to neminovno vodi ka praznini. Ovaj komad govori o skidanju oklopa i gardova. O dozvoljavanju mogućnosti da budemo voljeni. O dozvoljavanju mogućnosti da budemo povređeni. Svi tražimo ljubav, ali da li smo sposobni da volimo? Ova partija šaha dvoje inteligentnih i atraktivnih, ali emocionalno osakaćenih ljudi, ipak je dirljiva jer oni pristaju da daju šansu vezi koja od starta izgleda osuđena na propast i osvajaju nas idejom da i „autsajderi“ mogu jednostavno uploviti u luku ljubavi. Jer, kao što Džoni kaže: Nikada ne biraš ljubav. Ona bira tebe.”

 

FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN

  • CIKLUS KOMEDIJE
  • MART 2019.

Francuski institut u Srbiji vam u ovom prvom tromesečju 2019. godine predstavlja novi ciklus francuskih komedija koje će vam pomoći da uz osmeh preživite kraj zime! Protagonisti odabranih filmova i njihova nastojanja da se izvuku iz neobičnih i teških životnih situacija odvešće vas daleko od svakodnevnice i dobro vas nasmejati! Francuski filmski karavan se održava u više od četrdeset gradova u Srbiji, a Francuski institut sa ponosom ističe je kompanija Mlekoprodukt pokrovitelj ovog filmskog karavana. U Kulturnom centru Zrenjanina, u toku marta, filmovi se prikazuju svake srede i četvrtka u Maloj sali od 20 časova a ulaz je besplatan.

 

RASPORED PROJEKCIJA

  • U narednom periodu:

SREDA, 20. I ČETVRTAK, 21. MART

FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN

CIKLUS – KOMEDIJE

FILM: „LEPOTICA I LEPOTICA“

Lepotica i lepotica (FRA, 2018, 95’) – La belle et la belle

Režija: Sofi Filijer

Igraju: Sandrin Kiberlen, Agat Bonitzer, Melvil Pupo

Dvadesetogodišnja Margo upoznaje četrdesetpetogodišnju Margo: sve ih spaja, i deluje kao da je reč i

jednoj istoj osobi u različitim dobima života …

 

SREDA, 27. I ČETVRTAK, 28. MART

FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN

CIKLUS – KOMEDIJE

FILM: „KAO DEČACI“

Kao dečaci (FRA, 2018, 90’) – Comme des garçons

Režija: Žilijen Alar

Igraju: Maks Bublil, Vanesa Gid, Solen Rigo

Rems, godina 1969. Iskusni zavodnik i sportski novinar Pol Kutar odlučuje da organizuje fudbalsku

utakmicu ženskih timova kako bi napakostio direktoru sportskog ćurnala u kom radi. Njegova omiljena

neprijateljica, Emanuel Brino, direktorova sekretarica, prinuđena je da mu u tome asistira. Ne bivajući

svesni svojih dela, njihove razmirice će prouzrokovati rađanje prve ženske fudbalske ekipe u Francuskoj.

 

ČETVRTAK, 28. MART

TRIBINA

U četvrtak, 28. marta u Kefeu Kulturnog centra Zrenjanina biće održana tribina – „Duh samoporicanja“. Uvodničar je dr Milo Lompar. Tribina počinje u 19 časova.

 

 

INFO PLUS

ZAVRŠNICA DEČJEG KVIZA

„KO ĆE BOLJE, KO ĆE PRE?“

VELIKO FINALE

Danas je u Kulturnom centru Zrenjanina (18. 3. 2019.) održana završnica – veliko finale dečjeg kviza „Ko će bolje, ko će pre?“.  Takmičile su se ekipe vrtića „Leptirić“, „Crvenkapa“, „Dečja radost“ i „Biberče“. Prvu mesto je osvojio vrtić „Leptirić“, drugo – vrtić „Crvenkapa“ a treće mesto sa istim brojem bodova podelili su vrtić „Dečja radost“ i „Biberče“. Organizatori ovog kviza za predškolce su Predškolska ustanova i Kulturni centar Zrenjanina a sponzori:

 – Kompanija Agrodukat – koja je dodelila prvu nagradu u vidu rančeva svim članovima prvonagrađene ekipe. Drugu nagradu dodelila je Igraonica Čarolija u vidu vaučera za aktivno druženje u igraonici a dve treće nagrade – sportski dan, za trećeplasirane vrtiće, dodelio je  Sportski centar Bambi. Nagrade za publiku, svakog dana dodeljivao je  Iron –  firma koja se bavi proizvodnjom i prodajom sportske opreme i rekvizita a poslednjeg takmičarskog dana nagrade za publiku dodelio je i Sporstki centar Bambi.

Kviz je namenjen deci predškolskog uzrasta,  edukativnog je  i zabavnog  karaktera  a osmišljen je sa ciljem da se na jedan veseo i zabavan način, kroz igru, prezentuju vaspitno-obrazovne aktivnosti vaspitača i dece.