СЕКРЕТАР МИЛОШЕВИЋ ОТВОРИО ЛАБОРАТОРИЈУ ЗА ВЕШТАЧКУ ИНТЕЛИГЕНЦИЈУ И РОБОТИКУ

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић отворио је данас Лабораторију за вештачку интелигенцију и роботику у Високој пословној школи струковних студија у Новом Саду. Тим поводом секретар Милошевић је изјавио да је наша обавеза да пратимо све оно што чини обележје четврте индустријске револуције, а то су дигитализација у економији, али и модерни студијски програми који су ослоњени на интернационализацију и снажну повезаност са привредом.

„Уколико је привреда дигитализована, логично је да ће и образовни процес попримити таква обележја. Отварање лабораторије представља велики корак, јер показује с једне стране синергију привреде, а с друге стране високог образовања, али и развојно-истраживачких иницијатива, јер далеко снажније повезује праксу и високо образовање“, рекао је секретар Милошевић.

Лабораторија је формирана уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја у оквиру пројекта Развој високог образовања. Сврха Лабораторије је да студентима и истраживачима Школе омогући упознавање са савременим технологијама и истраживање у области вештачке интелигенције, роботике, 3д штампе и интернета, као битним компонентама новог таласа индустријске револуције „Industry 4.0.“.

Ова лабораторија представља окосницу иновираног студијског програма Примењена информатика, Високе пословне школе струковних студија у Новом Саду. Студенти овог програма имаће прилику да, уз менторство професора из више наставних предмета и стручњака из праксе, учествују у пројектно оријентисаним практичним задацима, који ће представљати симулацију рада у предузећима. На тај начин ће кроз практичну наставу проверити и повезати стечена знања из више предмета, развијати тимски и предузетнички дух, унапредити своје „меке вештине“ и вештине комуникације, ближе се упознати са изазовима рада у предузећима, али и са будућим потенцијалним послодавцима.