ПРОЈЕКАТ ПАМЕТНОГ КОРИШЋЕЊА ЗЕМЉИШТА

Центар за роботику Института „Михајло Пупин“ у Београду на пољопривредном добру младог пољопривредника Николе Лончара, из сремског села Белегиш, експериметално спроводи пројекат паметног коришћења земљишта.

У питању је паметно коришћење земљишта у пољопривреди са даљинским надзором путем андроид апликације на мобилном телефону.

Овај пројекат, један од 25 најбољих за иновативност у борби против климатских промена у Србији, представљен је данас у Срему.

То је омогућено захваљујући мобилном роботизованом соларном електроагрегату за наводњавање који је недавно постављен на плодној сремској равници у Белегишу што омогућава, између осталог, и да сваког тренутка провери влажност земљишта или тренутну PH вредност путем мобилног телефона, те да производи здраву храну јер у том случају додаје земљишту само онолико колико наука каже.

Пројекат „Паметно управљање пољопривредним земљиштем и природним реусрсима коришћењем савремених технологија“ који се реализује у оквиру програма „Локални развој отпоран на климатске промене“ финансирају Развојна агенција Уједињених нација и Министарство заштите животне средине.

Поред тога, надлежни истичлу да сам пројекат афирмише заштиту животне околине кроз смањење емисије штетних гасова и коришчења соларне енергије што би утицало и на неконтролисано коришћење ђубрива и фитопрепарат које утиче на храну и земљиште.

Извор : РТВ