PROJEKCIJA FILMA IVAN

Nakon prikazanih najuspešnijih novih filmova iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, udruženje OFF Novi Sad za kraj juna pripremilo je slovenački film “Ivan”. Time OFF Novi Sad nastavlja promociju #autorske, #angažovane, #aktuelne i #alternativne filmske umetnosti.

Film “Ivan” delo je poznatog slovenačkog filmskog reditelja Janeza Burgera, a novosadska publika moći će da ga pogleda na velikom platnu u četvrtak, 28. juna od 20 časova u bioskopu Arena Cineplex. Nakon projekcije, OFF Novi Sad organizuje kratak razgovor sa jednom od scenaristkinja filma – Melinom Pota Koljević.

Četvrti dugometražni film Janeza Burgera definitivno je jedan od najupečatljivijih filmova prošle godine u regionu, a pored reditelja scenario za Ivana potpisuju i srpski reditelj i scenarista Srđan Koljević, kao i domaća scenaristkinja Melina Pota Koljević, uz Slovenca Aleša Cara. Ivan je potresna drama o majčinstvu, pa iako se zove po bebi, protagonistkinja je zapravo majka. Maruša Majer kao majka nosi film kroz više obrta i kulminacija, na kraju dokazujući da i u korumpiranom patrijarhalnom svetu (odrastao) muškarac nije nužna svetinja.  Ivan preispituje postulate porodice, roditeljstva i ljubavi u filmu koji deluje obično – a to „obično” zapravo znači dovoljno prizemno i sirovo da bi bilo efektivno preneto na gledaoca.

Slično kao i Ne gledaj mi u tanjir, prethodni film čiju je projekciju organizovao OFF Novi Sad, Ivan se bavi problematikom (ne)zdrave porodice i suočavanja sa istom. OFF Novi Sad uviđa značaj porodice, kao i angažovanog prikaza problematičnih porodičnih odnosa u umetnosti, pa se udruženje iz tog razloga odlučilo na predstavljenje ovog filma, pored, njegove umetničke vrednosti.

Ivan je premijerno prikazan u takmičarskom programu Festivala autorskog filma 2017. u Beogradu, a u matičnoj Sloveniji odneo je nagrade na gotovo svim festivalima. U Novom Sadu Ivan je imao svega jednu projekciju u okviru Euro In festivala, decembra prošle godine.

OFF Novi Sad je Udruženje koje promoviše kuturne događaje u Novom Sadu. Kada je o filmskom stvaraštvu reč do sada smo imali četiri projekcije društveno angažovanog filma.

Karte za projekciju filma Ivan 28. juna mogu se kupiti na blagajni bioskopa Arena Cineplex po ceni od 250 dinara.