PROMOCIJA KNJIGE JASENKE LALOVIĆ „S ONE BANDE MOJE GORE“

PROMOCIJA KNJIGE JASENKE LALOVIĆ „S ONE BANDE MOJE GORE“

Književno veče će biti održano u Lovćencu u Maloj sali Doma kulture (sala kod kafića „Džek gold“), 31. marta (nedelja) u 19:00 časova.

Učestvuju:
Jasenka Lalović, autorka
Marija Apostolovski, prof. srpskog jezika i književnosti
Snežana Marković, prof. književnosti i jezika
Sara Grujić, recitator

„Ovo je, samo mali, pokušaj da otrgnem od zaborava ljude i događaje koji su obeležili moje detinjstvo provedeno između mora i brda. Između dve porodice koje su, po mnogo čemu, bile više nego različite, pa opet, zauvek vezane za taj krševiti prostor.  Omeđen, sa jedne strane beskranim plavetnilom mora, a sa druge jezerom i vrletima moje Gore.
Likovi koje pominjem u pričama su ponekad inspirisani ljudima o kojima sam nekada slušala priče, mada su češće samo deo moje fikcije. Ovo je pokušaj da sročim, nikada dovoljno dobar i sveobuhvatan, omaž svim onim divnim ženama, nepravedno gurnutim u stranu, koje su stojički iznosile breme vremena u kome su živele. Koje su znale meru kojom ponos i dostojanstvo ne prelaze u gordost. Čija krotkost ih ne unižava, već zapravo daruje snagu da iznesu usud tog doba. Kada se živelo po nekim drugim vrednostima i drugačijim pravilima, kojih smo se, opet, previše lako odrekli zarad ovih novih, turbokulturalnih koje potiru sve valjano što je iza njih ostalo.“ – govori autorka o knjizi.

Izvor: Opština Mali Iđoš

Author Image
Anna Horvátová
%d bloggers like this: