PRVI TRAKTOR KOME NE TREBA VOZAČ

Traktor Valtra H202 – potpuno autonomni traktor agresivnog i ultra modernog dizajna budućnost je poljoprivrede u 2040. godini. Pokreće se pomoću naprednog motora sa vodonikom/električnim motorom koji rezultira ogromnim, doslednim okretnim momentom. 

Traktor Valtra H202 sa daljinskim upravljanjem navodi se kao budućnost poljoprivrede iz više razloga. Mašina sa vodonikom, koju kontroliše mobilna aplikacija, prva je takva vrsta koja dolazi na poljoprivredne površine. Dizajniran od strane 24-godišnjeg italijanskog dizajnera Lorenza Mariottija, traktor se napaja na licu mesta s utikačima ili bežičnim indukcijskim punjenjem, a sve dok se sproizvodi vodonik koristeći metan s farmi.

Osim toga, autonomni traktor će biti efikasniji od čoveka, jer ponavlja složene i ponavljajuće zadatke tokom celog dana.

H202 bi trebao da obavlja posao noću, a farmeri danju

Iako je traktor zapravo autonoman, kreator Mariotti hteio je da se mašinom povremeno provoza farmer, jer “su ljudi vrlo dobri u pronalaženju kreativnog rešenja za neočekivanu situaciju”.

Poljoprivrednici ne bi trebalo da budu previše zabrinuti, jer, od H202 se očekuje da samo obavlja zadatke noću, dok poljoprivrednici prolaze kroz posao tokom dana.

Izvor: agroklub.ba