PRVO MESTO ZA PRVI ANSAMBL DOMA KULTURE BANATSKOG NOVOG SELA U RUMUNIJI

Na internacionalnom festivalu folklornih ansambala u Banji Herkulane u Rumuniji, odžanom početkom jula, prvi ansambl Doma kulture „3. oktobar“ iz Banatskog Novog Sela osvojio je prvo mesto festivala, navodi 013info.

Umetnički rukovodilac folklornih ansambala Marija Vukoslavčević kaže – Na festivalu koji je trajao nedelju dana nasi članovi su se predstavili sa igrama Leskovca, Crne Trave i Bora, kao i nekoliko orkestarskih numera i pevačkim nastupom naše Kristine Mik. Na jesen planiramo odlazak za Beč i Prag, a ova turneja ozvaničila je kraj uspešne sezone našeg Doma kulture.

Da se podsetimo, prvi ansambl osvojio je i srebrno odličje na Pokrajinskom festivalu u Rumi, a dečiji ansambl osvojio je zlatno odličje na Muzičkom festivalu dece Vojvodine. Zbog čega još ovu sezonu smatraju uspešnom, objasnila je Marija Vukoslavčević:

Boravili smo u Trstu, Kraljevu, Bosanskoj Gradiški, a ugostili smo ansamble iz Bosne, Vršca, Beške na našim koncertima u Hali sportova koje održavamo svake godine. Organizovali smo „Susret prijatelja“, koji je okupio preko 200 folkloraša. Gostovali smo nekoliko puta na televizijskim snimanjima, obogatili repertoar sa 6 novih koreografija, obnavljamo fundus kostima, uzimamo učešća na mnogobrojnim manifestacijama i koncertima u zemlji i inostranstvu, a muzičku podršku za sve nastupe i gostovanja imamo od Narodnog orkestra Banatskog Novog Sela. Od ove godine prvi put oformljena je nova grupa rekreativaca koja broji oko 40 članova, a oformljena je i ženska pevačka grupa.

Izvor: 013info