PŠENICA POD SNEŽNIM POKRIVAČEM LAKŠE PODNOSI MRAZ

PŠENICA POD SNEŽNIM POKRIVAČEM LAKŠE PODNOSI MRAZ

Pšenici i drugim ozimim usevima pogoduje snežni pokrivač, jer će lakše podneti mraz, izjavio je danas predsednik Udruženju Žita Srbije Vukosav Saković.

Saković je za Tanjug rekao da je sa jesenjom setvom bilo problema pre svega zbog nedostatka vlage u zemljištu, tako da je nicanje ozimih useva dosta kasnilo i na neki način je prekinuto niskim temperaturama.

“Ono što je dobro u celoj priči to je da je bar pšenica pokrivena snegom i da će ove mrazeve lakše izdržati pod snežnim pokrivačem”, kaže Saković.

Naveo je da se neke detaljnije prognoze o ozimim usevima mogu dati tek kada se sneg otopi i kada pšenica, uljana repica i ječam nastave sa daljom vegetacijom.

“Pored pšenice, koja kod nas dominira u setvi, značajno mesto zauzima uljana repica i ona je daleko osetljivija na mrazeve i njoj snežni pokrivač mnogo više znači. Pored uljane repice značajnije površine kod nas zauzima svakako ječam”, rekao je Saković govoreći o ozimim usevima.

Prema podacima Udruženja Žita Srbije, oko 620.000 hektara je zasejano pšenicom, oko 45.000 hektara je pod uljanom repicom i oko 50.000 pod ječmom.

Izvor : Tanjug

Author Image
Lala
%d bloggers like this: