РАЗВИЈАЊЕ САРАДЊЕ ИЗМЕЂУ АП ВОЈВОДИНЕ И КИНЕСКЕ ПРОВИНЦИЈЕ ХЕБЕЈ

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и Је Донгсонг, председaвајући Кинеске народне политичке консултативне конференције Комитета провинције Хебеј, потписали су данас, у Новом Саду, Писмо о намерама о успостављању и развијању пријатељских односа и сарадње између АП Војводине и провинције Хебеј.

Две стране сагласиле су се да промовишу и реализују привредну сарадњу посебно у домену високих технологија и иновација, те да реализују инвестиционе пројекте и размењују искуства у областима пољопривреде, образовања, туризма, културе, и у свим другим од заједничког интереса, а у складу с међународним споразумима које су закључиле Народна Република Кина и Република Србија.

„Република Србија и НР Кина негују искрено и стратешко пријатељство и партнерство. Након данашњег састанка и потписаног документа очекујемо да нашу сарадњу конкретизујемо, и у будућности заједнички радимо на многим значајним пројектима, од којих ће грађани обе покрајине имати користи“, рекао је председник Мировић.

Он је истакао да је данашњи сусрет корак ка томе да се остваре директни контакти привредника, развојних агенција, привредних комора, универзитета и туристичких органзација, како би, како је истакао, отпочела што интензивнија и продуктивнија сарадња на свим пољима.

На састанку је договорено да у новембру привредна делегација Војводине буде гост Сајма дигиталних технологија који се одржава у тој провинцији, а да привредна делегација Хебеја посети Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду, рекао је председник Мировић и подсетио да АП Војводина остварује сарадњу са 39 покрајина, региона и провинција из целог света.

Је Донгсонг изјавио је након састанка одржаног у Покрајинској влади да је потписано Писмо о намерама документ који је отворио нова врата у односима провинције Хебеј и АП Војводине, истичући да је Србија стратешки партнер Народне Републике Кине.

„Привреда, економија, високе технологије и образовање су области у којима можемо да остваримо конкретну сарадњу, и сигуран сам да ћемо врло брзо почети са реализацијом свега онога о чему смо данас говорили и што смо зацртали“, рекао је Је Донгсонг, подсећајући да се Република Србија прва прикључила иницијативи „Један појас један пут“, што, како је оценио, довољно говори о намерама обе земље да стварамо што чвршће везе и сарадњу.

Провинција Хебеј једна је од најразвијенијих кинеских провинција са 75 милиона људи и бруто домаћим производом од 450 милијарди долара. Налази се у средишту два најразвијенија индустријска региона у Кини и окружује главни град Пекинг. Једна је од лидера у Кини и главна база за развој Пекинг- Тиањин индустријског региона, највећег и најважнијег у читавој северној Кини.