СЕКРЕТАР ИВАНИШЕВИЋ: РАЗВОЈ ТУРИЗМА У НАШОЈ ПОКРАЈИНИ ПЛАНСКИ И НА НАУЧНИМ ОСНОВАМА

У организацији Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, данас је у Новом Саду одржана прва од три планиране јавне расправе на којој је  представљен Нацрт програма развоја туризма АП Војводине за период од 2023. до 2025. године.

Презентацију је отворио ресорни секретар др Ненад Иванишевић, који је истакао да је реч о развојним програму којим су јасно дефинисане активности у сфери туризма у наредном периоду. Нацрт је припремљен у складу са националним документима у овој области – Законом о туризму и Стратегијом развоја туризма  Републике Србије, и проистиче из плана развоја АП Војводине 2022–2030. године.

„Циљ овог програма је да област туризма у нашој покрајини настави да се развија плански и на научним основама. Туризам је једна од области која  се брзо опоравиле након пандемије, и ми већ о 2022. можемо говорити као о бољој туристичкој години у односу на 2019. Овим документом желимо да трасирамо пут развоја туризма у АП Војводини у наредном периоду, као и да дефинишемо оне облике туризма који до сада нису посебно дефинисани, попут верског туризма. Посебан акценат биће и на развоју ловног туризма где је циљ да се обједини ловна понуда на целој територији АП Војводине, као и да допринесемо развоју дигиталног туризма“, истакао је Иванишевић.

Он је посебно нагласио значај улагања Покрајинске владе у развој туристичке инфраструктуре и рекао да су прави пример за то и нови путеви на Фрушкој гори, што ће допринети порасту броја посета Војводини.

„Овим планом предвиђено је преко 1,8 милијарди динара улагања у развој туристичке инфраструктуре у нашој покрајини. Посебна пажња посвећена је манифестационом туризму, јер бројне посете се управо планирају у складу са одржавањем манифестација попут Егзита и Тамбурица феста, али и других од посебног значаја за Војводину“, казао је Иванишевић. У прилог томе навео је чињеницу да је манифестациони туризам у годинама пре пандемије окупљао у Војводини годишње до 400.000 гостију и зато је, како је рекао, идеја да се посебно развија одржавање манифестација и у мањим срединама.

Секретар Иванишевић је све посленике у области туризма позвао да дају свој допринос ради креирања коначног документа који би ускоро требало да буде усвојен у Скупштини АП Војводине.

Руководилац у изради овог документа проф. др Бела Мухи са Универзитета ЕДУКОНС истакао је да је реч о програму који садржи пуно нових елемената када је реч о развоју тиризма у АП Војводини.

„Стручњаци су анализирали облике туризма који су актуелни код нас, указали на неке користи које доноси развој ове области и сачинили акциони план. Укупно смо дефинисали 14 облика туризма карактеристичних за нашу покрајину. Имамо адекватне ресурсе, неопходно је још средстава за туристичку инфраструктуру и постоје захтеви за улагање у кадрове и програм едукације. Један од нових праваца које желимо развити јесте и дигитални туризам, јер ново време има и нове захтеве који се огледају у  туристичким формама попут виртуелних путовања“, истакао је др Мухи.

Преостале две јавне расправе биће одржане 26. јануара у Суботици и 2. фебруара у Зрењанину.