СЕКРЕТАР РАДОЈЕВИЋ ПОСЕТИO ПОЉОПРИВРЕДНА ГАЗДИНСТВА У СРЕМУ

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић посетио је данас општине Ириг и Рума, где је са председником Општине Стеваном Казимировићем прво обишао Средњу стручну школу „Борислав Михајловић Михиз“ у Иригу, а потом пољопривредна газдинства у Малој Ремети и Платичеву. 

Ове године Покрајински секретаријат је финансирао набавку трактора и приколице за практичну наставу у школи „Борислав Михајловић Михиз“ у Иригу са око 2,3 милиона динара. У претходних неколико година набављена је и прикључна механизација, тако да укупна вредност подршке износи близу четири милиона динара. 

„За Покрајински секретаријат за пољопривреду један од најзначајнијих конкурса јесте свакако онај намењен средњим стручним пољопривредним школама и Пољопривредном факултету, јер на тај начин у целокупном износу финансирамо набавку опреме неопходне за рад у пракси средњошколаца и студената. Тако дајемо пун допринос развоју дуалног образовања, јер се знање ученика надограђује управо практичном наставом“, изјавио је Радојевић.

Он је изнео податак да од 2017. године до сада, близу 130 милиона динара износе инвестиције ресорног секретаријата у савремену механизацију за средње пољопривредне школе и Пољопривредни факултет. Само у овој години потписано је 12 уговора у вредности од 34 милиона динара. 

Директорка школе „Борислав Михајловић Михиз“ Исидора Бирињи истакла је да је то тренутно једина школа на територији не само Војводине, већ и Србије, која образује ученике за један перспективан смер као што је виноградар винар, који је тренутно у експанзији, те да је помоћ у виду механизације коју су добили изузетно важна, као наставно средство на коме ће се ученици оспособљавати. 

Секретар Радојевић је истакао изузетну сарадњу са руководством општине Ириг, као и са пољопривредним газдинствима. 

Навео је да су у овом мандату са Општином Ириг остварене заједничке инвестиције вредне близу 200 милиона динара, које су се односиле на водоводну и канализациону мрежу, атарске путеве и уклањање дивљих депонија са пољопривредног земљишта, док су са пољопривредним газдинствима реализоване инвестиције биле преко 300 милиона динара, највише у противградне мреже, опрему за наводњавање и физичку имовину воћара. 

Приликом посете газдинству Мирослава Лаћарца у Малој Ремети, које се бави воћарством, Радојевић је навео да су ово место и цео фрушкогорски потез препознати по воћарству и виноградарству.  

Он је рекао да су мере ресорног секретаријата усмерене ка интензивној производњи, те да је породица Лаћарац пример како може у континуитету да се улаже у пољопривредно газдинство уз подршку Покрајине.  

„У претходне три године заједно смо инвестирали близу 5,5 милиона динара, од чега је подршка Секретаријата преко 2,7 милиона динара бесповратних средстава“, навео је Радојевић и додао да је ово газдинство добило подстицаје за системе за наводњавање, противградне мреже и набавку пластичних бокс-палета.  

Покрајински секретар је истакао да је газдинство породице Лаћарац  прошле године имало 80 тона јабука по хектару, а да ове године  очекује још бољи род. Овако висок принос и квалитет омогућио им је да се удруже са већим кооперантима и тиме свој производ лакше пласирају. 

Власник пољопривредног газдинства Мирослав Лаћарац истакао је значај подршке коју имају од Покрајине, с обзиром на то да добијају око 50 одсто повраћаја за сваку инвестицију.  

„Ја имам 4,5 хектара воћњака, жена има око два и син око четири хектара, а узгајамо брескву, нектарину, кајсију и јабуку. Сарађујемо са једним видом задруге, одакле добијамо стручну помоћ, хемију, јабуке продајемо преко њих, делимично и кајсију и брескву, а остатак који не узимају шаљемо на кванташке пијаце и у приватне фирме“, додао је Лаћарац. 

Вук Радојевић је даље навео да је у протекле четири године инвестирано 3,6 милијарди динара у нове системе и опрему за наводњавање, и то за нових 21.000 хектара земљишта.

 

Када је реч о физичкој имовини, уложено је преко 3,2 милиона у пољопривредна газдинства – за неопходну опрему за прање, чишћење, полирање, сортирање и паковање воћа и поврћа“, казао је Радојевић и навео да је у подизање прозивградних мрежа уложено 1,3 милијарде динара, чиме је обезбеђено нових око 1.700 хектара под системима за п ротивградну заштиту.

Позитиван пример праксе је и пољопривредно газдинство породице Милана и Биљане Шкаре из Платичева, који се баве интензивном пластеничком производњом поврћа, конкретно производњом паприке на пола хектара у пластеницима, као и ратарском производњом на близу 60 хектара.

„Реч је о пољопривредном газдинству које већ четири године користи редовно субвенције Секретаријата,  за набавку пластеника, потом за наводњавање кап по кап и агротекстил, што представља комплетан пакет мера у шта смо заједнички уложили 4,2 милиона динара. Учешће Секретаријата у овој инвестицији кроз бесповратна средства је око 2,4 милиона динара“, истакао је Радојевић.

Ресорни секретар је честитао пољопривредницима из ове румске општине на оствареним субвенцијама из Покрајине током претходне четири године и подсетио да је Секретаријат заједно са пољопривредницима из Платичева инвестирао 170 милиона динара у око 250 газдинстава.

Др Радојевић је нагласио и изузетно добру сарадњу коју ресорни секретаријат има са Општином Рума, када је реч о заједничким инвестицијама за унапређивање пољопривредне производње, чија укупна вредност у наведеном периоду износи преко 480 милиона динара. Ова локална самоуправа и Секретаријат су у циљу подизања квалитета живота грађана у румској општини,  у уређење атарских путева и водоводну мрежу заједнички инвестирали  преко 160 милиона динара.

Радојевић је навео да Секретаријат жели да младе мотивише да остану на селу и ту остварују своју егзистенцију што ће, како је поручио,  и даље остати приоритет у раду.

Председник Општине Рума Слађан Манчић захвалио је на данашњој посети као и на снажној подршци ресорног секретаријата пољопривредницима са овог подручја, као и газдинству породице Шкара, која је пре четири године била на самом почетку пластеничке производње, а данас има читав хектар поврћа под пластеницима. Он је навео да  подршка државе  даје изузетне резултате, што је управо видљиво код ових младих домаћина.

Домаћин Милан Шкара истакао је да је уз подршку  Покрајине успешно модернизовао своје засаде. Уштедео је много година рада на овај начин и, како је истакао, уместо за 15 успео је да за пет година унапреди свој укупан систем производње.