SEMENSKA PROIZVODNJA DONOSI DOBRU ZARADU POVRTARIMA – PARADAJZ, PAPRIKA I KUPUS NAJISPLATIVIJI

Semenska proizvodnja donosi mnogo veću zaradu od konvencionalne, ali je ona mnogo zahtevnija navodi eKapija poslovni portal. Navodnjavanje je neophodno i poskupljuje proizvodnju, ali se troškovi vraćaju većom prodajnom cenom.

Ova proizvodnja zahteva dosta ručnog rada i kvalifikovanije radnike. Ranijih godina i u svetu smo bili prepoznatljivi po kvalitetnom semenu ratarskih kultura.

Proizvodnja semena u Srbiji oduvek je bila vrlo isplativ posao. U ataru sela Kusadak proizvodi se semenski kupus. Reč je o srpskoj autohtonoj sorti – proizvodnji semena kupusa „srpski melez“.

– Proizvodnja semena je jako isplativ posao. Nije lak, zato što sam proces traje bezmalo godinu dana – navodi Nebojša Ristić, povrtar iz Kusadaka.

Dodaje da je ova sorta, karakteristična po tome što sadrži visok sadržaj šećera u sebi, pa može da se koristi u svežem stanju i za kiseljenje.

Ristić sa pola hektara očekuje prinos od pola tone i zaradu veću od 350.000 dinara.

I naše semenarske kuće proširuju kapacitete, ulažu u naše, ali i novostvorene sorte. Organizuju semensku proizvodnju, zajedno sa kooperantima i za velike strane kompanije.

– Semenska proizvodnja može biti i te kako isplativ posao i za proizvođače koji rade semensku proizvodnju, a i za Institut, kao organizatora te proizvodnje. Očuvanje autohtonih populacija, odnosno razvijanje tih sorti koje će zadržati karakteristike – miris i ukus, koje jesu prepoznatljive za ovo područje, jesu cilj i tu mi tražimo svoje mesto – navodi Bogoljub Zečević iz Instituta za povrtarstvo Smederevska Palanka.

Vojislav Petrović iz firme Konus Glorija iz Zemuna navodi da rade na otvaranju novih tržišta.

– Uvozimo seme iz Evropske unije, Amerike, Južne Koreje. Sve to seme prolazi kroz kontrole Ministarstva poljoprivrede. Počeli smo i sa stvaranjem novih domaćih selekcija paprike. Tražimo i kooperante koji ispunjavaju uslove za stvaranje novih selekcija. Radimo i na otvaranju novih tržišta i nadamo se da ćemo sa španskom semenskom kućom, nakon ovogodišnjeg semenskog ciklusa, izvesti određenu količinu semena – navodi Petrović.

Najznačajniji i najisplativiji semenski usevi su i dalje paradajz, paprika i kupus. I pored toga što zahteva dosta rada, ova proizvodnja na relativno malim površinama je veoma profitabilna, a to je i šansa za naše mlade poljoprivrednike i dobru zaradu.

 

Izvor : eKapija poslovni portal