“СОВЕМБАР” ЈЕ ЈЕДНА ОД ТРИ НАЈВАЖНИЈЕ ГРАДСКЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ

Седмо издање манифестације “ Новембар-месец сова” потврдило је да се популарном “Совембру” највише радују деца и љубитељи птица. Највеће урбано зимовалишту сова утина на планети налази се у центру нашег града, а манифестација је покренута у част јединственог природног феномена, али и едукације, пре свега, најмлађих суграђана. Управо су они изложили своје креативне радове у сали “Партизана”:

– “Совембар” је једна од три најважније градске манифестације са призвуком туристичких програма. Можда је најмлађа, али је добила и највећи светски публицитет. Не заборавимо да је ББЦ већ правио репортажу, да их очекујемо поново, а такође и други телевизијски програми, који се баве екологијом и природом, били су у Кикинди управо звог сова и “Совембра” – рекао је Саша Танацков, члан ГВ. Он је нагласио да је важан аспект „Совембра“ управо онај образовни, јер најмлађи суграђани уче о важности очувања станишта сова у Кикинди. Милан Ружић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, појаснио је да се данас приступило и првом бројању сова. Орнитолозима су помагали кикиндски ученици:

– Утине тек стижу, тако да се њихова велика бројност тек очекује. Пре петнаестак дана обишли смо трг. Тада смо избројали око 100 јединки што је добра бројност за почетак новембра, али морамо узети у обзир да је тад било 15 степени. Први хладни дани тек долазе, а оно што се види у околним државама, где колеге такође обилазе утине, јесте да ће ове године бројност бити поприлично велика. То нас радује и због чињенице да имамо пуно најављених група посетилаца- казао је Ружић. До почетка децембра, у Кикинди су планирани стручни скупови, разне изложбе, креативне и интерактивне радионице, квиз знања, као и посете градским и сеоским вртићима. Орнитолози су 2009. године у центру нашег града избројали чак 743 сове.

Извор  : Град Кикинда