ШТА ДЕТЕТУ ТРЕБА ДА РАСТЕ ДО НЕБА?

Јучерашњим активностима у свим васпитним и образовним установама на територији пећиначке општине започело је овогодишње обележавање Дечје недеље под слоганом “Шта детету треба да расте до неба?”, са циљем уједињења свих релевантних друштвених актера ради континуираног побољшања положаја детета у Републици Србији.

Првог дана обележавања Дечје недеље у пећиначкој Основној школи “Слободан Бајић Паја” деца су активно учествовала у дискусији на тему дечјих права и обавеза. Ученици у подручном одељењу у Попинцима упознали су се са књигом Буквар лепог понашања, да би затим кредама у боји исцртавала плато око школе на тему “Шта детету треба да расте до неба?”. Са обавезама и правима детета упознала су се и деца у подручном одељењу у Доњем Товарнику, док је крај првог дана најрадосније дечје седмице обележен Јесењим кросом у Спортској хали.

У Основној школи “Душан Вукасовић Диоген” у Купинову, ученички парламент одржао је конститутивну седницу на којој су изабрани председник и заменик председника. Чланови су упознати са Статутом и радом Ученичког парламента. Договорене су даље активности у оквиру Дечје недеље, одабрани представници за заједничку седницу Ученичких парламената на општинском нивоу и посету председнику општине Пећинци, док је купинско Одељење за децу са сметњама у развоју одржало ликовну радионицу. У подручној школи у Ашањи ученици виших разреда извели су малу представу “Пундравци” у пратњи школског хора, а ученици у Обрежу реализовали су хуманитарну акцију “Поклони другу”.

У свих 15 објеката Предшколске установе “Влада Обрадовић Камени”, најмлађи становници наше општине су на плочницима испред својих објеката цртали на тему Дечјих права, док су деца припремног предшколског узраста у Пећинцима, Шимановцима и Ашањи посетила локалне библиотеке, где су била у прилици да се упознају са богатим и шареним светом књига прилагођеним њиховом узрасту, али и да бесплатно добију своју прву чланску картицу.

Као и сваке године и ученици средње Техничке школе “Миленко Веркић Неша” обележили су разним активностима почетак Дечје недеље. На радионици “Конвенција УН о правима детета”, ученици завршне године издвојили су најважнија права из Конвенције и израдили пано, али и активно учествовали у дебати на тему овогодишњег слоган дечје недеље.

Дечја недеља се одржава под покровитељством Министарства за бригу о породици и демографију, а препознају је и обележавају све релевантне институције образовања и културе, социјалне и здравствене заштите. Симбол је успешне сарадње државе, цивилних и струковних организација, привреде, као и угледних појединаца посвећених деци у заштити дечијих права. Дечја недеља има изузетно дугу и успешну традицију – на овим просторима се обележава од 1934. године, од 1987. године је на предлог организације Пријатељи деце Србије уведена у Закон о друштвеној бризи о деци.

Извор: Општина Пећинци