STANJE OZIMIH STRNIH ŽITA U REGIONU SREDNJEG BANATA

Po preporukama Poljoprivredne stručne službe „Zrenjanin“, proizvođači su obavili setvu oko 15. oktobra, jer su se tada, po vremenskoj prognozi, očekivale padavine u sledećih pet dana.
– To se i desilo, te smo imali, istina, neznatne padavine od 19. do 24. oktobra, svega 8-10 litara po kvadratnom metru. To su bile i jedine padavine u oktobru. Poređenja radi, ukupna količina padavina za oktobar prošle godine iznosila je 44 litra po kvadratnom metru. Situacija s padavinama se u ovom mesecu malo popravila, te ukupna količina do 21. novembra iznosi 30 litara po kvadratnom metru. Treba napomenuti da je od 18. do 21. novembra palo 21,2 litra kiše, dok je tokom celog novembra 2017. godine količina padavina bila 11,6 litara. Naveli smo ove podatke, jer su upravo padavine bile limitirajući faktor nicanja ozimih strnih žita. Proizvođači koji su imali mogućnost obavili su navodnjavanje, što je doprinelo inicijalnom nicanju pšenice i ječma, gde registrujemo dobar sklop i kondiciju useva. Na takvim parcelama ozima pšenica je u fazi tri lista, a ječam je u fazi bokorenja, s formiranim jednim do dva sekundarna stabla, objašnjava dipl. ing. Snežana Parađenović, iz Prognozno-izveštajne službe „Zrenjanin“.
Pregledom ozime pšenice u srednjem Banatu registrovano je prisustvo cikada u niskom intenzitetu i minimalne štete na listu usled njihove ishrane. Prema podacima zrenjaninske PIS, na ozimom ječmu, u uslovima navodnjavanja, registrovane su lisne vaši na 16 odsto biljaka i simptomi mrežaste pegavosti lista ječma na 12 odsto biljaka.
– Pregledom parcela ozimih žita u suvom ratarenju registrovani su lokaliteti gde nije došlo do nicanja, ali i parcele gde je procenat nicanja od 10 do 30 odsto. Pšenica je u fazi jednog do dva lista. Nedostatak padavina i česti vetrovi uticali su na isušivanje zemljišta, te je nicanje vrlo otežano. Tokom pregleda nije registrovano prisustvo simptoma bolesti ni štetočina, napominje Snežana Parađenović.
Naša sagovornica napominje da će se situacija na parcelama pod pšenicom i ječmom u suvom ratarenju popraviti zbog padavina u novembru, odnosno nicanje useva će biti značajnije. Kao posledica neuobičajno visokih temperatura u proteklom periodu, zemljište je bilo prilično zagrejano – 12,94 stepena bila je prosečna temperature zemljišta od 1. oktobra do 15. novembra. U poslednjih pet dana ona iznosi 5,95 stepeni, a temperatura vazduha varira tokom dana i noći, te su prosečne temperature oko 2,9 stepeni.

Izvor: poljoprivrednik