U SRBIJI PROPAO NAJVEĆI DEO RODA KUPINE ZBOG NISKE OTKUPNE CENE

U Srbiji je ove godine propao najveći deo roda kupine jer nije obrana zbog niske cene i obustavljenog otkupa, rekao je vlasnik zasada kupine Zoran Stojanović iz Ražnja.

On je za agenciju Beta rekao da će posle 30 godina koliko se bavi proizvodnjom kupina ove jeseni uništiti zasad, jer je tri godine za redom otkupna cena tog voća toliko niska da ne može da nadoknadi ni troškove njegovog održavanja.

„Ove sezone otkupljivana je samo sorta ‘loh nes’, koja može da izdrži duži transport do Rusije, po 40 dinara za kilogram, a upakovana u polukilogramsku ambalažu koštala je 140 dinara, ali to čini svega oko deset odsto roda”, rekao je Stojanović.

Dodao je da je na njegovom imanju propalo od osam do deset tona kupine koju nije brao jer nije imao kome da je proda.

Kupinari nisu protestovali, jer su, kako je rekao, malobrojniji i rasuti po Srbiji pa se teško organizuju, a i proizvođači malina nisu ništa postigli svojim protestima.

Član Asocijacije malinara i kupinara Srbije Goran Dragić iz Lučana rekao je za Betu da je 600 kilograma kupina koje je do sada obrao prodao po 15 do 35 dinara po kilogramu.

„Prekinuću branje i pustiću da propadnu dve tone kupina jer se ne isplati po ovoj ceni da se obere. Prošle godine je cena bila 40 dinara i takođe sam pustio da propadnu oko tri tone”, rekao je Dragić.

Ministar poljoprivrede je, prema njegovim rečima, „kupio” vreme i, obećanjima da će država nešto uraditi, sprečio proteste, a u međuvremenu nije donet zakon koji bi obavezao otkupljivače da poštuju potpisane ugovore sa proizvođačima.

„U proleće smo sa otkupljivačima malina i kupina potpisali ugovor da će otkupiti celokupan rod, ali su ga ispunjavali koliko su hteli i po cenama koje su sramne”, rekao je Dragić.

Dodao je da se u Srbiji ne isplati uzgajati ništa jer nema podrške iz države pa čak ni sastanak sa nadležnima u resornim ministarstvima ne može da se zakaže već mesec dana.

Izvor: Beta