УДРУЖЕЊУ СЛЕПИХ И СЛАБОВИДИХ СОМБОР УРУЧЕНА ОПРЕМА ИЗ ПРОЈЕКТА „VISITUS “

Данас је у згради Жупаније заменик градоначелнице Антонио Ратковић у име града Сомбора потписао реверс са секретарком Удружења слепих и слабовидих Сомбор Данијелом Голубовић.

„Драго ми је што данас имамо прилику да вам уручимо опрему коју смо добили кроз пројекат Visitus, пројекат проширења и побољшања туристичке понуде за слепе и слабовиде особе. Водећи партнер на овом пројекту је град Сомбор, прекогранични партнер је општина Ердут из републике Хрватске и Институт економских наука. Вредност пројекта је 353.000 евра. Започет је 15. јуна 2017. године, а успешно ће бити реализован 14. фебруара ове године. Добили смо две креиране туристичке руте, 50 личних пратиоца је оспособљено да на овим рутама буду водичи и да покажу туристички потенцијал, како Западнобачког округа, тако и Осјечко-барањске жупаније“ рекао је заменик градоначелнице Антонио Ратковић.

Професор др Саша Бошњак представио је пројекат и опрему која је набављена у вредности око 15.000 евра. „По први пут је штампан један туристички водич на брајевом писму са мапираних 30 најбитнијих туристичких тачака. Било је веома тешко набавити две тастатуре са брајевим писмом које поклањамо на употребу Удружења слепих и слабовидих града Сомбора и мислим да је сарадња коју смо кроз овај пројекат остварили са удружењима слепих и слабовидих, пре свега удружењем из Сомбора, највредније што остаје на крају овог пројекта.“

Секретарка Удружења слепих и слабовидих Сомбор Данијела Голубовић се захвалила пројектном тиму, градоначелници Душанки Голубовић, заменику градоначелнице Антониу Ратковићу и професору др Саши Бошњаку који су им у протекле две године трајања програма Виситус омогућили да се све ово оствари, због чега су се данас и окупили у згради Жупаније.

„Ова техничка опрема и помагала која смо данас добили много ће помоћи раду удружења и омогућиће да у току ове године, за чланове који су заинтересовани за рад на рачунарима, организујемо обуку. Ултразвучни штапови које ћемо добити омогућиће нашим члановима појединачно самостално кретање и лакши самостални живот“ истакла је секретарка Удружења слепих и слабовидих Сомбор Данијела Голубовић.

Извор: Град Сомбор