KRAJIŠNICI PROSLAVILI ČASNE VERIGE

Udruženje Krajišnika zapadno od Drine obeležilo je 29. januara krsnu slavu Udruženja Časne verige Svetog apostola Petra. Svečanost je održana u Domu kulture u Donjem Tovarniku, u prisustvu predsednika opštine Pećinci mr Željka Trbovića i predsednika Saveza Srba iz regiona i predsednika Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodraga Linte, a goste je pozdravio predsednik pećinačkog odbora Udruženja Krajišnika Rajko Jević, koji se tom prilikom zahvalio gostima što su se odazvali u velikom broju, a pećinačkoj lokalnoj samoupravi i Mesnoj zajednici Donji Tovarnik na podršci u organizaciji.

Predsednik Trbović je podsetio da su za Krajišnicima koji su proterani iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i za Srbima raseljenim sa Kosova i Metohije ostala brojna i dalje nerešena imovinska pitanja.

„Opština Pećinci podržava manifestacije koje čuvaju tradiciju i kulturu Krajišnika, ali se trudi i da Krajišnici budu dobro integrisani u lokalnu zajednicu, bilo da je u pitanju rešavanje stambenog pitanja ili pronalaženje zaposlenja‟ – rekao je Trbović.

Miodrag Linta je naglasio da su prekodrinski Srbi ponosan narod koji poštuje svoje običaje i svoju tradiciju, i koji je pre bio spreman na progon nego da se odrekne svoga porekla i svojih korena.

Izvor: Opština Pećinci