UKINUTA BESPLATNA ANALIZA ZEMLJIŠTA POLJOPRIVREDNICIMA

Analiza zemljišta u Savetodavnim stručnim službama, za registrovana poljoprivredna gazdinstva više nije besplatna. Novom uredbom, koja se ne odnosi na teritoriju autonomnih pokrajina, nezadovoljni su i ratari, koji će imati veće troškove proizvodnje, i stručnjaci. 

Na pragu prolećne setve, neplanirani trošak za poljoprivednike – od prošle sedmice, provera kvaliteta zemljišta u Savetodavnim stučnim službama, košta ih oko 2.000 dinara po uzorku. Zbog toga će, kažu, mnogi ove godine useve prihraniti nasumično.

Plodonost zemljišta, poljoprivednici su do sada besplatno mogli da provere za deset parcela u godini. Izostanak te mere, negativno će se odraziti na proizvodnju, tvrde stručnjaci.

“Imaćemo daleko manji broj korisnika koji će želeti da vrši kontrolu plodnosti zemljišta”, smatra Nenad Nešović iz PSSS Kraljevo. “Na to će biti prinuđeni oni poljoprivredni proizviođači oni koji će podizati nove višegodišnje zasade i koji se intenzivno bave poljoprivrednom proizvodnjom. Ona neće biti masovna kao ovih godina.”

Samo u prošloj godini, u šabačkoj Savetodavnoj stručnoj službi, urađeno je oko četiri hiljade analiza zemljišta, ističe Darko Simić. “To je broj jedan, kreće se od toga, da bi se dale ostale validne preporuke, što se tiče makroelemenata jako bitnih, da bi se dobio taj plod zašto gajimo, i kvalitet i kvantitet”.

Prema Zakonu, poljoprivrednici su u obavezi da plodnost zemljišta provere bar jednom u pet godina. Neke lokalne samouprave subvencionišu tu meru.

Neke Savetodavne stručne službe nisu akreditovane. Nemaju uslove za ispitivanje kvaliteta zemljišta, i ne mogu da obavljaju taj posao u skladu sa Zakonom, tvrde u Ministarstvu. Sredstva koja su prethodnih godina bila opredeljena za tu namenu, a nisu utrošena, dobiće oko 770 poljoprivrednika koji su prošle godine podneli zahtev za nabavku opreme za navodnjavanje.

Izvor: RTS