УМЕТНИЧКА АУКЦИЈА НА ЕЂШЕГУ

У петак, 13. децембра од 17 часова у новосадском Еђшегу одржана је аукција уметничких дела под називом „Умeтнoст je хумaнoст – хуманост је љубав“, у организацији удружења грађана „Срећа“ и удружења Слободни грађани Србије. Ово је прва аукција од четири планиране у току 2019/2020 године.

На аукцији су се нашла 33 уметничка дела, слике, скулптуре, фотографије, пињате. Прикупљена средства од продаје намењена су деци са сметњама у развоју на територији градова Сремска Митровица, Косовска Митровица и Нови Сад. У плану је куповина новогодишњих пакетића за децу оболелу од аутизма, а планира се и набавка помагала за побољшање квалитета живота аутистичне деце. 

Своја дела су поклонили: Рајко Р. Каришић, Бранко Маравић, Станко Родић, Велибор Бугарин, Кристина Милосављевић, Јанко Лацо, Бошко Ивић, Стојан Божић, Милорад Правуљац, Миладин Ђукановић, Зоран Пауновић Доротеј, Милош Николић, Милоје Кнежевић, Душко Симат, Даница Михаљевић, Весна Роботић, Јелица Стојић, Зоран Медић, Весна Цветков, Биљана Ристић, Милош Савић –колекционар, Јелица Унковић – колекционар.

Аукцији је претходила дечја радионица цртања, од 14.30 до 16.30 часова, са намером да радови деце са радионице буду део аукције. Саша Милосављевић, бас кларинетиста оркестра опере Српског народног позоришта извео је посебно одабране композиције, а затим је уводну реч одржала Биљана Вукајловић Ристић, сликар и организатор аукције. Она је позвала колеге да дарују своја дела, јер како каже, хуманост је иначе реч која се везује за уметнике. Овим путем им захваљује, као и медијима који су пропратили ову активност. Њена жеља је да ово буде тек прва од низа аукција које жели да оствари.

Међу сликама нашла се и слика „Скок“, Милоша Николића. Он је био оснивач и почасни члан Удружења сликара АлБи-арт из Новог Сада. Нажалост он није са нама од 2019. године. „Рекао је када будем радила први пут хуманитарну аукцију за децу, а он није имао своје деце, да ту слику поклања. Ја му овим путем желим поручити на небу да испуњавам његову жељу“,објашњава нам Биљана. Ми се надамо да ће овај леп догађај бити само први у низу, постати све посећенији и прерасти у традицију. Јер уметност јесте хуманост, а хуманост јесте љубав.

За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.