USKORO IZVOZ VOĆA, POVRĆA I ŽITARICA U INDIJU I EGIPAT

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je u subotu (15.9.2018.) da će potpisivanje sporazuma sa Indijom i Egiptom omogućiti izvoz voća, povrća i žitarica u te zemlje ali i otvoriti jedna od najvećih svetskih tržišta za proizvođače iz Srbije.

Ministar je povodom dolaska u Beograd indijskog potpredsednika Venkaja Naidua rekao da je jedan od sporazuma koji će biti potpisan iz oblasti poljoprivrede a preduslov je za bolju trgovinsku razmenu sa tom zemljom.

On je kazao da bi uskoro srpski proizvodi mogli da se nađu i na egipatskom tržištu i to pre svega pšenica.

„Mi pšenicu u Egipat nismo izvozili od 1992. godine i raspada Jugoslavije. Očekujem da izvoz krene već u oktobru, čim se njihovi stručnjaci uvere u kvalitet skladištenja. Poljoprivreda zavisi od tržišta, ako ga nemate i dobru cenu za vaš proizvod onda vam ništa ne vredi“, rekao je Nedimović.

Kako je naveo, ovogodišnji rod pšenice je dobar, skladišteno je više nego lane i dvostruko više od domaćih potreba. Međutim, pojedina udruženja traže da se odobri uvoz zbog, kako kažu, lošijeg kvaliteta.

„Imali smo dobar rod i najveću površinu zasejanu do sada. Zbog obimnih kiša u julu imali smo slabiji kvalitet zrna u 25% do 30%. Međutim, ostalo je dobrog kvaliteta“, naglasio je Nedimović.

 

Izvor: ekapija