VALERIO ORLIĆ U GOSTIMA SKOR-A

Na poziv SKOR-a (Savez knjževnika u otadžbini i rasejanju) sinoć, 20. 11. 2019. je u teatronu SPENS-a, svoje stvaralaštvo novosadskoj publici predstavio poznati hrvatski knjževnik Valerio Orlić.

Prvi deo večeri protekao je u predstavljanju književnog časopisa „Književno pero”, čiji je Valerio Orlić i osnivač. Prvobitno zamišljen kao časopis članova Hrvatskog književnog društva, ubrzo je prerastao u časopis književnika u Hrvatskoj i regionu, koji su kvalitetom svog dela zavredeli prisustvo u časopisu. Između ostalog, u njemu su svoje mesto našli i neki od članova SKOR-a. Istakao je da su se opredelili za štampano izdanje časopisa, iako digitalni oblik pruža mogućnost izdvajanja honorara za uređivački tim i širi krug čitalačke publike, jer misle da je trajnije i predstavlja značajnu istorijsku građu putem koje će naredna pokolenja imati prilike da se upoznaju sa umetnošću pisane reči ovog vremena.

Drugi deo večeri bio je posvećen stvaralaštvu članova SKOR-a, da bi završetak večeri protekao predstavljanjem poezije Valeria Orlića. Osim toga što što je publika imala prilike da uživa u savremenoj tematski, misaono i jezički zaokruženoj poeziji, o čemu govore mnogobrojne nagrade, Valerio se predstavio i kao svojevrsni izvođač. Svoju poeziju je doneo na jedan veoma scensko i emotivno interesantan način, čime je još više približio svoj rad novosadskoj publici, koja je sa sobom ponela pregršt lepih uspomena.

Predsednik SKOR-a Miloš Ivetić je, predstavljajući misiju Saveza koja se u velikoj meri poklapa sa ciljevima Hrvatskog književnog društva, pozdravio mogućnost dalje saradnje ova dva književna društva, i zahvalio se Valeriu Orliću na prihvatanju poziva, uručivši mu simboličan poklon i Bilten Saveza.

Biografija:

Valerio Orlić (Rijeka, 13. februara 1967) osnivač je i počasni predsednik Hrvatskog književnog društva. U uredništvu je časopisa „Književno pero” i „Zadarskog književnog ljetopisa”. Objavljeno mu je oko dvadeset zbirki pesama. Književni radovi su mu zastupljeni u antologijama i časopisima u zemlji i inostranstvu, prevođen je na trinaest svetskih jezika. Redovni je član nekoliko kulturnih asocijacija: Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih haiku pesnika, Društva haiku pesnika Rijeka. Počasni je član udruženja Nezavisnih bugarskih pisaca. Pokrenuo je časopis za kulturu „Književno pero” i „Krik”, međunarodni festival književnosti „Dani prijatelja knjige” u Rijeci, književnu nagradu za neobjavljeni pesnički rukopis „Josip Eugen Šeta”, umjetničku koloniju „Riječ u kamenu” (Povljana, otok Pag), književnu manifestaciju na Pagu „U spomen na književnika Antu Zemljara”, naučno-književni skup „Petar Kanavelić i Korčula”, međunarodni haiku susret „Borivoj Bukva”, književne večeri „Književni set” i „Riječka književna jutra”.

 

Dobitnik je više domaćih i međunarodnih nagrada za doprinos u književnosti, a među poslednjima su i: titula „Vitez svetske poezije” na 1. međunarodnom festivalu pesnika sveta „Pod nebom Koprivštice i Plovdiva” (Bugarska) 2018, evropska nagrada „Homer” u Briselu (Belgija) 2018, nosilac laureata i povelje za poeziju na 3. festivalu poezije u Kijevu (Ukrajini) 2019, dobitnik međunarodne književne nagrade „Apolon“, u okviru „Novembarskih dana” u Sremskoj Mitrovici 2019, a 24. 11. 2019. godine u Radovišu na 46. Kramazovim susretima (Makedonija) biće mu uručena Balkanska nagrada za poeziju „Aco Karamanov”.

 

Za Vojvođanske, tekst i foto: Danijela Milosavljević;