ВАЊА ГАЈИЋ МЕЂУ НАЈБОЉИМ РЕЦИТАТОРИМА У СРБИЈИ

Ученица четвртог разреда Основне школе „Душан Јерковић Уча“, Вања Гајић из Сремских Михаљеваца, једна од осам најбољих рецитатора у Војводини у млађем узрасту од првог до четвртог разреда, која је остварила пласман на 54. Републичку смотру рецитатора „Песниче народа мог“, 19. и 20. маја ове године у Центру за културу у Ваљеву.

Директор пећиначког Културног центра Јован Деврња истиче да после тачно десет година општина Пећинци поново има свог представника на Републичкој смотри рецитатора и то у години када Културни центар обележава 45 година постојања.

„Пре тачно десет година нашу општину је на овој најзначајнијој манифестацији у Србији која негује писану реч представљала Николина Божић из Пећинаца, тада ученица шестог разреда, са песмом „Враголије“ Бранка Радичевића. Деценију касније, поново смо се нашли на културној мапи Србије када је рецитаторство у питању, што само потврђује да се и у мањим срединама каква је наша крију велики таленти.“ – истакао је Деврња и додао да ће централна установа културе и пећиначка локална самоуправа и даље пружати пуну подршку младим талентима.

Десетогодишња Вања Гајић је са песмом „Стоја са Осоја“ Данијеле Квас најпре прошла школско такмичење, затим општинско у Пећинцима, зонско у Сремској Митровици и покрајинско у Сечњу, да би се пласирала на најзначајнију рецитаторско такмичење у Србији.

„Још као сасвим мала сам заволела поезију. У школи сам имала срећу да ми учитељ буде неко ко нас је научио да ценимо лепу речу и изражајно рецитовање. Пролазак кроз чак 4 круга такмичења за мене је било незаборавно и драгоцено искуство. Срећна сам и поносна што представљам општину и школу на овако престижном такмичењу.“ – истиче једна од најбољих рецитаторки у Србији у свом узрасту и додаје да је јој током такмичења помогло и то што је као чланица Драмске секције Културног центра развила технику гласа, поправила дикцију и заволела сцену и јавни наступ.

Вањином успеху допринео је и рад са менторком, Мајом Мирковић, учитељицом у Основној школи „Душан Јерковић Уча“.

„Рецитаторство за децу представља подстицај да заволе лепу реч, да читају поезију, развију љубав према књижевности и негују правилну дикцију. Сам успех који смо постигли за мене као младу учитељицу много значи у даљем раду. Иако школа у Сремским Михаљевцима има мањи број ученика, талентоване деце која су се прикључила драмско-рецитаторској секцији коју водим не мањка.“ – каже Мирковић.

Вањин наступ на Републичкој смотри рецитатора заказан је за суботу 20. мај, а сам одлазак на такмичење помогла је Општина Пећинци.

Извор: Општина Пећинци