VICTORIA GROUP OTKUPLJUJE SUNCOKRET RODA 2019. GODINE PO 29,5 DINARA

Najveći otkupljivač uljarica u Srbiji, Victoria Group, objavila je konačnu cenu za suncokret roda 2019. godine, koja iznosi 29,5 dinara. 

Ostali kupci i uljare nisu izašle sa konačnim uslovima otkupa ali se očekuje da će pratiti ovu kompaniju.

Viktorija grupa, Bimal i Dijamant planiraju da na srpskom tržištu otkupe oko 600.000 tona suncokreta, što i jesu njihove potrebe. U Srbiji je zasejano 220.000 hektara.

Uljare imaju ugovoren uvoz ove uljarice iz Rumunije, Moldavije i Hrvatske, a cena koja se pominje je 280 evra po toni. Treba imati na umu da se od pomenutog iznosa odbijaju troškovi dopremanja semena do uljara i da je reč o čistom suncokretu, spremnom za preradu. Takav suncokret doveden je na vlagu od 7%, primese od 2%, a na lageru je tri meseca. Tako postoje i troškovi selekcioniranja i čuvanja. Zajedno sa transportom ti troškovi iznose oko 30 EUR po toni.

Prema informacijama Agrosmarta, ni cena soje neće ići u prilog ratarima. Konačna cena koju mogu da očekuju je 35 dinara. Na komercijalne uslove otkupa uticaće i izvozna cena na lukama na Dunavu. Ove godine prelaznih zaliha ima dosta, pa će i to uticati na nepovoljnije uslove otkupa za ratare.

Zaliha ima i kod kukuruza, a očekuje se i dobar ovogodišnji rod, pa će to dovesti i do niske otkupne cene ove robe. Kako sada stvari stoje, poljoprivrednici mogu da očekuju 13,5 dinara za kilogram, s PDV-om.

Izvor: Agrosmart