VOĆARI ČEKAJU PADAVINE

Vegetacija u voćnjacima krenula je od sedam do deset dana ranije u odnosu na prošlu godinu. Zasadi koji se nalaze u brdskim područjima voćarskih reona nalaze se u cvetanju i nisu imali problema sa mrazom, za razliku od onih koji se nalaze u nižim predelima, pokraj reka, gde je ipak došlo do izmrzavanja. 

Porodica Milana Arsenijevića se već 40 godina bavi voćarstvom u selu Vinča kraj Topole. Na 12 hektara prostiru se zasadi trešnje, jabuke, višnje, breskve i kruške.

“Za sada je sve kako treba, krenulo je sve na vreme, mrazeva nije bilo, prošli smo bez njih, videćemo kako će biti dalje i pitanje je da li će biti grada kao što je bilo prethodnih godina. Kiša bi trebalo da padne, nije još kritično, a u slučaju precvetavanja ako ne bude kiše krećemo sa intenzivnim zalivanjem do berbe. U koščitavom voću, kao recimo kod trešnje već je precvetalo i ako kiše ne bude za sedam do osam dana krećemo sa navodnjavanjem”, kaže Milan Arsenijević, voćar.

Padavine se još uvek očekuju. Stariji zasadi imaju dubok korenov sistem i mogu da izdrže bez kiše, međutim topli vetar kada je sve u cvetanju utiče na lošiju oplodnju, a samim tim i na manje prinose.

Mere zaštite neophodne uprkos nedostatku padavina

Verko Kačarević, zaštitar i voćar ističe da mere zaštite mora da se obavljaju bez obzira što nema padavina. Konkretno kod jabuke mi moramo da radimo zaštitu i protiv pepelnice, a takođe se obavlja i redovna zaštita od čađave krastavosti jer ih moramo preventivno pokriti da nas ne bi kiša iznenadila. Ostalo voće uglavnom je ponelo lepo i trešnje i višnja su dobre rodnosti. Imamo slučaj jedino kod nektarina da su neke sorte manje ponele jer se odrazio grad koji je bio prošle godine na prinos.

Voćare i dalje pogađa niska cena jabuke. kao i smanjena potražnja na tržištu pa je dosta prošlogodišnjeg roda ostalo u hladnjačama.

Milan Arsenijević isitče da ima još jabuka koje stoje u hladnjači od prošle godine. ”Ta jabuka ne može da se proda nikako, jedino može da ide za industriju po četiri dinara. Situacija nije ni malo kako treba jer ne možemo da izvučemo ni troškove”, kaže Arsenijević.

Obavezno zalivanje

Kod mladih zasada voća kao i kod onih koji se tek podižu obavezno je zalivanje, odnosno postavljanje sistema kap po kap.

Izvor: RTV