VOĆNJACI SPREMNI ZA PROLEĆE

Vreme mirovanja vegetacije idealno je za rezidbu voćaka, koja i dalje traje u većim voćnjacima. Uskoro sledi i druga prihrana, a sredinom meseca i tretmani protiv štetočina. Ekipa RTV-a proverila je da li su voćnjaci u okolini Sombora pripremljeni za proleće. 

Kada prođu zimski dani, pred ujednačene prolećne temperature idealno je vreme za orezivanje voćnjaka, jer su grane osetljive na smrzavanje.  To tvrdi Ištvan Molnar iz Kupusine, koji na 12 hektara  uzgaja kruške, kajsije, jabuke i šljive. Ipak, on rezidbu još nije završio, jer ga je iznenadilo toplo vreme, ne zna hoće li mraza još biti, a vegetacija je već počela.

“U Kupusini imamo jako dobru zemlju, pa za sada ne đubrimo i ne stavljamo veštak, ali više puta moramo prskati voće zbog izuzetno jake vlage, jer smo pored Dunava“, rekao je Ištvan Molnar, voćar iz Kupusine

Petar Antičević, voćar iz Sombora ističe da je voćke potrebno orezivati svake godine zbog razvijanja mladica i površine lista i ploda, ali je važno i podmladiti voćnjak.

”Videćemo kakvo će biti vreme, nadajmo se da neće biti minusa, pa da se grane neće smrznuti“, smatra Petar Antičević.

Prihrana je već urađena, a mnogi i odustaju  od voćnjaka zbog niskih otkupnih cena voća.

Zapadnobački okrug je bogat voćnjacima, a orezivanje ili je završeno ili se privodi kraju. Zbog zime, koja nije bila duga i hladna voćari se nadaju da će rod biti bolji nego prošle godine, bar kada je u pitanju kajsija, koja je prošle sezone dala izuzetno mali prinos.

Izvor: RTV