ZAORAVANJE UMESTO PALJENJA STRNIŠTA

Stručnjaci savetuju ratare da, umesto paljenja strništa, odmah po završetku žetve zaoru ostatke stabljika žitarica što se naziva i “ljuštenje strništa”. 

Savetodavac za ratarstvo u Poljoprivredno stručnoj službi (PSS) Radovan Bjelica je u izjavi za Betu rekao da je požnjeveno i 70 odsto od 1.900 hektara pod ječmom koji je najbolje rodio i prinos je od 3.500 do 4.000 kilograma po hektaru.

Bjelica savetuje ratarima da odmah po završetku žetve zaoru ostatke stabljika žitarica što se naziva i “ljuštenje strništa”.

“Poljoprivrednici nikako ne smeju da spaljuju strništa jer se time osiromašuje zemljište i stvara opasnost od izbijanje požara većih razmera”, upozorio je Bjelica.

Spaljivanjem ostataka stabljika žitarica nanosi se nenadoknadiva šteta oranicama jer se smanjuje količina organske materije u njima, gubi se sav azot iz zemljišta, ubijaju se svi korisni mikroorganizmi, zagadjuje se atmosfera, remeti biološka ravnoteža i destabilizuje agroekosistem odnosno ugrožava se zdrava životna sredina, upozorio je savetodavac za ratarstvo Radovan Bjelica.

Izvor: Beta