ЗАШТО СЕ ЈАВЉА ГОРЧИНА КОД КРАСТАВЦА

Нису сви краставци горки у истим условима гајења, а и они који су горки различите су горчине. На горчину краставца утиче присуство алкалоида кукурбитацина. Неке сорте и хибриди не садрже овај алкалоид (немају га наследно) тако да не могу бити горке ни у неповољним условима гајења. Сорте и хибриди који могу да испоље горчину, чине то при неповољним условима у случају суше и високих температура, или сувише хладно и влажно време. Што су услови узгоја неповољнији , краставци су горчи. То је за салатаре погубно јер су неупотребљиви за исхрану, док корнишони губе горчину кисељењем.
Треба избегавати и то да се краставци заливају хладном водом. Наиме током топлих дана велика разлика између температуре биљака и воде задржава њихов раст, а плодови постају горки.

Аутор: Срђан Видановић дипл.инг.
Извор: ПССС