ZAŠTO SU POLJOPRIVREDNE PENZIJE TEK 12.000 DINARA?

U Srbiji postoji ogroman broj poljoprivrednika koji nisu u stanju da plaćaju obaveze prema PIO fondu, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Kako je rekla, vlada će nastojati da u ovom mandatu trajno reši taj problem.

“Na ime doprinosa za PIO, višedecenijski dug je preko 160 milijardi dinara, odnosno više od 1,3 milijardu evra i mamo nameru da taj problem rešavamo kroz radnu grupu”, rekla je Branabićeva u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanje poslanika Saveza vojvođanskih Mađara.

Na pitanja je odgovarao i resorni ministar Branislav Nedimović koji je naveo da u Srbiji ima manje od 60.000 poljoprivrednika koji mogu da ispune svoje obaveze.

Brnabićeva je navela da će Vlada gledati da omogući reprogram dugova.

“Od 160 milijardi dinara glavnica je oko 70 miijardi, a 90 milijardi su otprilike kamate”, rekla je premijerka koja je ocenila da će ukoliko ovaj probelm bude rešen, on biti jedan od najvećih uspeha vlade Srbije.

Nedimović je rekao da je ideja je da se bukvalno u istom trenutku nađe rešenje za obaveze gomilane decenijama i da se uspostavi novi sistem.

“Gledaćemo da oni koji su u mogućnosti plate PIO, ko želi da plati ili glavnicu ili kako bude dogovoreno da plati svoje obaveze uz reprogram i da nastavimo kako bi išli dalje, kako bi penzije bile mnogo više nego danas”, rekao je on.

Nedimović je podsetio da su u zavisnosti od uplate doprinosa penzije toliko male – do 12.000 i ocenio da sa takvim sistemom nigde nismo stigli.

On je podsetio da je devet odsto novca za penzije iz samodoprinosa a da se ostalo izdvaja iz budžeta, te da je sve to jedan cirkus i rašomonijada.

Brnabićeva je podsetila da je uzrok tog problema neadekvano regulisanje obaveza prema PIO, odnosno činjenica da svi plaćaju isto bez obzira na to da li imaju 0,5 ili 100 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Prema njenim rečima, Ministarstvo poljoprivrede zarad rešavanja tog problema formiralo radnu grupu za uspostavljanje novog modela socijalnog, pre svega PIO osiguranja, dodala je da na tome radi u saradnji sa Svetskom bankom.

“Verujem da ćemo iako jako teško rešiti taj višedeceniski problem, to će biti jedan od najvećih i najvažnijih uspeha ove vlade”, rekla je ona.

Izvor: Tanjug