ZAVRŠENA 157. SEZONA U SNP-u

Uprkos fudbalskoj groznici koja hara planetom Zemljom, sinoć, 27. Juna, pred odlučujuću utakmicu naše fudbalske reprezentacije, uprava Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu je organizovala vrlo posećenu konferenciju za medije sa kojom je obeležila uspešan završetak 157. sezone. Prisutnim novinarima se prvo obratio dr. Zoran Đerić, upravnik,  koji je istakao, da kada uzmemo u obzir činjenice o posećenosti, broju nagrada na festivalima, izvedenim  premijerama itd. iza nas ostavljamo, još jednu, uspešnu sezonu.

foto: SNP

U svom izlaganju se osvrnuo na budućnost i naveo da su upravo perfektuirani razgovori i potpisani ugovori za rad na veoma značajnom, novom projektu našeg istaknutog književnika Vladimira Pištala, dobitnika NIN-ove nagrade, koji živi i radi u Sjedinjenim američkim državama. Dramatizaciju njegovog romana „Milenijum u Beogradu“ (IK „Agora“, Zrenjanin-Novi Sad) će uraditi Nenad Šaponja a režiraće poznati reditelj Nebojša Bradić1 koji je već ovenčan sa nekoliko Sterijinih nagrada za komade rađene na osnovu poznatih dela naše i svetske literature.

Potom nam se obratio Milovan Filipović, direktor Drame, najproduktivnijeg sektora, koji je obeležio sezonu sa deset premijera. Za većinu novopostavljenih komada možemo reći da su ostvarili značajno interesovanje publike i kritike a par će ostaviti dubokog traga u analima pozorišnog života na ovim prostorima. Tu prvenstveno mislimo na „Aniku i njena vremena“, „Ilustrovanu enciklopediju nestajanja“, „Bilbord“…

Aleksandar Stankov, direktor Opere,  je govorio o značajnim nastupima operskih umetnika SNP-a na matičnoj sceni, na scenama širom zemlje i okruženja, podvlačeći da je sezonu obeležila uspešna premijera „Pop Ćire i Pop Spire“, „Gala koncert“ upriličen povodom Svetskog dana muzike i projekat  „Rok opera“ kao rezultat saradnje Hora i Orkestra SNP-a sa Novosadskim Big Bendom koji je organizovan za Novu godinu. Međutim zbog ogromnog interesovanja publike Rok opera je reprizirana nekoliko puta a planiraju se i nova iznenađenja.

O brojnim problemima sa kojim je suočen Balet zbog nerešenog statusa igračkog kadra i kašnjenja zakonskih rešenja o položaju baletskih umetnika je govorio Toni Ranđelović direktor Baleta. Ipak, uz herojske napore svih članova baletskog ansambla i odličnu saradanju sa upravom su uspeli da početkom sezone obnove „Žizelu“ a da u čast Svetskog dana igre, krajem aprila na scenu postave praizvedbu „Pinokia“. Nadajući se boljim vremenima Ranđelović je istakao da će i dalje, baletski ansambl, ozbiljnim radom uspeti da sačuva magiju baleta u našem gradu.

Zoran Subotički, pomoćnik upravnika za programske delatnosti, nam je prezentovao impresivne brojke kojima je potkrepio navode o uspešnosti protekle sezone. Kada uzmemo u obzir da je izvedeno 240 predstava, te da je bilo 103 gostujuća programa moramo da zaključimo da je kolektiv najstarije pozorišne institucije u zemlji radio „punom parom“, u protekloj sezoni, te da je više nego opravdao svaki dinar uložen i njegovu egzistenciju.

Na kraju se prisutnim gostima i članovima ove renomirane kuće obratio Vladimir Pištalo ističući da mu je čast što će imati priliku da u narednoj sezoni njegov roman, „Milenijum u Beogradu“, bude dramatizovan i postavljen na scenu jednog od najznačajnijih pozorišta na ovim prostorima.

  1. Pozorišni reditelj, dobitnik nagrada Sterijinog pozorja, urednik kulturno-umetničkog programa Radio-televizije Srbije, bivši ministar kulture u Vladi Srbije.

Za vojvodjanske.rs piše : Dragoljub Selaković