ЗАВРШЕНА РЕКОНСТРУКЦИЈА РАТАРСКЕ УЛИЦЕ НА ЧЕНЕЈУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић посетио је приградско насеље Ченеј и том приликом обишао Ратарску улицу где су завршени радови на изградњи саобраћајних површина и канализационе мреже, као и постављању новог јавног осветљења. На тој деоници до сада није постојао изграђен коловоз, а сада је омогућена веза између Улице Реље Савића и Партизанске улице у којој се налазе значајне установе као што су школа, вртић, Дом здравља, Месна заједница и друго.

-У Ченеју је завршена инвестиција на потезу Ратарске улице дужине око 600 метара и грађани сад имају практично нову улицу пресвучену асфалтом, са лед расветом, тротаоарима и водоводном и канализационом мрежом. Вредност ових радова је око 50 милиона динара, а тиме су спојене битне саобраћајнице у Ченеју и олакшана саобраћајна комуникација између два дела насеља. Разговарао сам са мештанима Ченеја, једног од најстаријих места у Новом Саду, о даљим плановима у Месној заједници и дошли смо до закључка да је приоритет решавање питања канализације. То је проблем који траје деценијама. Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције је уговорила ове године пројектовање канализације дужине 13 километара, уз додатних 900 метара конекције према будућем пречистачу, као и његово пројектовање. Већ планирамо средстава за те важне пројекте и битно је да одржимо континуитет радова. Знамо да је проблематичан за грађане и лош коловоз у неколико фреквентних ченејских улица, али мора да постоји редослед, тако да, док се не окочају радови на канализацији, не бисмо желели више пута у кратком року да раскопавамо и асфалтирамо исте локалитете – рекао је градоначелник и упутио апел грађанима Ченеја да дају дозволу да цевоводи прелазе преко њихових парцела, јер је у питању довођење инфраструктуре у насеље и подизање квалитета живота за све људе.

Градоначелник је нагласио и да је у току реализација заједничког пројекта две фондације, „Новак Ђоковић“ и „EXIT“.

-Те две велике фондације су ове године потписале споразум о сарадњи који је усмерен на прикупљање средстава за обданиште „Ласта“ у Ченеју, а пројекција је обезбеђивање преко 18 милиона динара у циљу проширења површине вртића за 160 м2. Водили смо разговоре са представницима обе фондације и Град је спреман да се прикључи том лепом пројекту – рекао је градоначелник.

Радови у Ратарској улици почели су у новембру 2018. године и окончани су крајем јуна текуће године. Вредност радова са пројектном документацијом је била око 45 милиона динара, док је изградња канализационе мреже износила око пет милиона динара. Дужина деонице је 600 метара и то од Улице Реље Савића до Партизанске улице и у оквиру ње је изграђена двосмерна саобраћајница ширине шест метара, обостране пешачке стазе, колски прилази, јавно осветљење и канализациона мрежа дужине око 500 метара.

У току је израда техничке документације за канализацију на Ченеју и решавање имовинско-правних односа за пројекат којим је предвиђена изградња канализационе мреже у дужини од око 13 километара. Она би обухватила читаво насеље, као и транзитни колектор од насеља до пречистача у дужини од око 900 метара. Такође, ради се на иновацији техничке документације за ППОВ у насељу Ченеј. Наиме, према планској документацији насеља, постројење за пречишћавање отпадних вода предвиђено је западно од насеља. Ради се и на изради техничке документације саобраћајних површина у Улици Реље Савића дужине 800 метара где је предвиђено проширење коловоза на шест метара и изградња пешачких стаза.