ДОРАСТАЊЕ КАРФИОЛА И ПРАЗИЛУКА

Пре појаве јачих мразева (-5 степени Ц) биљке са кореном ваде из земље и густо једна уз другу усправно саде у подруму или трапу у влажну земљу. Предходно се сортирају по величини. Дорастање се одвија у тами, на температури од 0 до 2 степена Ц. У току јесени и зиме у подруму или трапу оставлкјају се карфиол и празилук на дорастање, односно продужени раст. Карфиол је код нас недовољно гајена купусњача, Пре појаве јачих мразева (-5 степени Ц) биљке са кореном ваде из земље и густо, једна уз другу усправно саде у подруму или трапу у влажну земљу. Предходно се сортирају по величини . Дорастање се удвија у тами на температури од 0 до 2 степена. Карфиол постепено дораста у току 1-3 месеца.

Празилук се гаји због белог лажног стабла и сочних листова, који не образују праву луковицу. То је биљка средоземног подручја са два типа сорти..

Добрим избором сорте празилук може да се производи током целе године, па берба може бити од маја до јула( сорта Клима), од јула до септембра (сорта Алита), од септембра до краја октобра (сорта Варна), од новембра до краја децембра ( сорта Аркона и Набраска) , од децембра до краја априла( сорте Аласка и Арканзас). Код нас је то најчешће јесење и пролечно поврће, а зими се празилук користи из трапа. Трап за дорастање је дубок до 50 цм и у њега се усправно у октобру саде ископане биљке. Пре стављања у трап листови се скрате на око 5 цм. Сваки ред биљака прекрива се земљом , а када температура падне на 0 степени , трап се прекрива слојем сламе 10-15 цм. На квадратном метру сади се 70-80 биљака.

Извор: пссс