GLAS ANĐELA – TIJANA JURIĆ

Suton na severu Bačke… Bajmok, već četiri godine za redom, poslednjeg vikenda u Junu mesecu, nebo nad procvetalom ravnicom miluje „glas anđela“ praćen iskonskom lepotom melodija u tradicionalnom ruhu. Dečiji glasovi su kao od šale rasterali oblake koji su poslednjih dana uporno pokušavali da odlože početak leta. Ekipa Vojvodjanskih – sa geografskim poreklom je sinoć bila počastvovana da prisustvuje završnoj večeri 4. Festivala „Glas anđela – Tijana Jurić“, čuvajući uspomenu na talenat za pevanje i muziku, tragično nastradalog anđela po kome ova manifestacija nosi ime. Da podsetimo, Fondaciija Tijana Jurić je 2015. godine osnovala  ovo jedinstveno takmičenje dece u etno pevanju. Oficijelni slogan ovog festivala glasi „kulturom protiv nasilja“, sa krajnjim ciljem da se deca okrenu pravim, tradicionalnim vrednostima.

Festival je otvorio naš proslavljeni glumac Tihomir Stanić govoreći stihove Miloša Crnjanskog,( “Sumatra”), koji je posebno naglasio da će i ubuduće doprinositi ovoj divnoj manifestaciji u prilog tome je posle takmičarskog dela programa, dok je žiri većao, bez najave, recitovao pesmu “Mala moja iz Bosanske Krupe” legendarnog Branka Ćopića.

Sinoć smo imali priliku da, u konkurenciji za vredne nagrade koje imaju posebnu i adekvatnu težinu, čujemo 10 izvanrednih etno pesama u izvođenju 12 talentovanih izvođača iz svih krajeva Srbije. Moramo naglasiti da je konkurencija bila žestoka te da je kvalitet izvođenja svake godine na sve zavidnijem nivou. Napominjemo, u propozicijama stoji, da bi se kvalifikovali za nastup u finale ovog sve prestižnijeg festivala svi učesnici su morali da prođu audicije koje su održane u Beogradu i Subotici. Kvalitetu ukupnog doživljaja je i ovoga puta je doprineo orkestar Radio televizije Vojvodine, pod vođstvom Miće Jankovića, koji je znalački pratio sve učesnike.

Žiri u sastavu: Bojana Nikolić (etnomuzikolog),  Dimitrije Golemović  (etnomuzikolog), Dragana Marinković (muzička urednica emisije Od zlata jabuka Radio Beograda) i kao specijalni član Biljana Krstić (Bistrik), je odlučio da su  ovogodišnje pobednice  sestre Jana (14) i Dunja Mihajlović (13) iz Jakova. (devetomesečna stipendija za školovanje u vrednosti od 63.000 dinara koju dodeljuje svake godine banka Societe Generale Srbija). Drugo mesto zauzela je Milena Nikitović iz Kule, a treće Kristina Damnjanović iz Kruševca, dok su jednogodišnju stipendiju za pohađanje škole tradicionalnog pevanja Bojane Nikolić pored sestara Mihajlović dobili i blizanci iz Šapca Iva i Vasilije Vučković, koji su ujedno bili i najmlađi takmičari. Nagradu emisije “Od zlata jabuka”, Radio Beograda, za negovanje i očuvanje tradicionalne pesme pripala je Danici Kadović iz Obrenovca.

U popodnevim satima, kao uvod u zvanična dešavanja podršku festivalu je uputilo  Udruženje “Čepom do osmeha”  napravivši prelep mozaik od čepova, čime je pokazalo da smo ujedinjeni u borbi protiv nasilja i negovanju kulture, tradicije i pravih vrednosti.

Pre proglašenja pobednika i dodele zvaničnih nagrada prisutnim gostima se obratio Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić. Zahvaljujući se na saradnji pokroviteljima i prijateljima Fondacije i ove godine je uručio posebne zahvalnice pojedincima i kolektivima koji su Fondaciji bili velika pomoć i podrška: Koncernu Bambi (Požarevac), Udruženju Čepom do osmeha (Novi Sad), neformalnoj grupi Dva minuta tišine(Novi Sad), MUP-u Srbije i Vladimiru Uroševiću (posthumno).

U revijalnom delu programa je nastupio i umetnik Milan Vašalić sa prijateljima, koji je svirao na tradicionalnim instrumentima a ovo divno druženje “anđela sa anđelima” je završeno koncertom Zvonka Bogdana u pratnji Tamburaškog orkestra RTV pod vodstvom Mileta Nikolića, koji je osim kvalitetnog pevanja građanima Bajmoka doneo odličnu atmosferu i zabavu.

Za vojvodjanske.rs : Dragoljub Selaković

Fotografije by Medija Portal